Farinlimpa är en stor favorit hos 4-åringen här hemma så det här blivit några omgångar av den. Den blir söt och god och har riktigt bra konsistens. Lånade bilderna av mig själv, sisådär 9 år senare, därav ganska dålig kvalitet. Tiden som fanns då för att arrangera foton, fixa och trixa finns som inte riktigt nu. Dagens limpa är nedfrusen och i ganska tråkigt fotoskick. Däremot grymt god! Receptet är från dansukker.
Farinlimpa 4 st
50 g jäst för söta degar
12 dl ljummet vatten
2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk salt
9 dl rågsikt
Ca. 16 dl vetemjöl (ev. mer)
Gör så här:
1. Smula jästen i en stor skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt farinsocker och salt.
3. Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter.
4. Låt jäsa i 20 minuter under duk. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och forma dem till längder.
5. Lägg längderna i fyra brödformar eller i en långpanna med bakplåtspapper (skär i så fall remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra).
6. Låt jäsa i 20-30 minuter under duk.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.
Klart!
fet textunderstruken text
Testade även dessa apelsinbollar som alternativ till chokladen. Gott med nåt lite friskare och dessutom älskar jag aprikoser. Nästa gång ska jag prova med citron istället för apelsin, tror det kan bli toppen och lite mindre sött! Jag bytte ut lite mandlar mot solrosfrön och hade i lite havremjöl för bättre konsistens. Ville heller inte ha apelsinzest i pga gifterna i skalet, så bollarna tappade ju lite smak av det såklart. Men riktigt goda ändå!
Apelsin- och aprikosbollar 20st
1 vaniljstång eller vaniljpulver
rivet skal av 1 apelsin (jag hoppade över det)
1/2 dl apelsinsaft
2 1/2 dl skalade mandlar (2 1/2 dl motsvarar ca 150 g)
20 st torkade aprikoser (20 st motsvarar ca 150 g)
Gör så här:
Mixa allt i matberedare och rulla till bollar.
Har testat en del nya raw food-bollar på senaste tiden. Hittade två recept som jag verkligen gillar, ett av dom är de här bollarna med choklad. Dadlarna ger ju en väldigt söt smak men ihop med kaffe och kakao funkar det riktigt bra. Dessutom blev det lite crunch i dom av alla solrosfrön och det gillar man ju. Här är receptet, från Ica.
Choklad-och kaffebollar 20 st
2 dl pumpakärnor/solroskärnor (2 dl motsvarar ca 120 g)
1/2 dl riven kokos
10 kärnfria mjuka torkade dadlar (el 6 dadlar och lite kokosfett istället)
1/2 dl kakao
2 msk honung
1 msk snabbkaffepulver
1 1/2 msk vatten
2 krm salt
Gör så här:
Mixa allt slätt i en matberedare. Rulla till bollar. Låt stå i kylskåp ca 1 timme innan servering.fet textunderstruken text
Småkakor är en sån där typ av kaka som jag tycker att man lika gärna kan köpa i nästan vilken affär som helst. Dessutom avskyr jag att stå och "hacka ihop mjöl, socker och smör till en smidig deg". Det tar ju 20 minuter och vid det lagt är jag ganska beredd att börja hacka på det mesta som går förbi. Men! Så testade jag en så smart grej när ja bakade dom här pinnarna. Är såå sist på pucken här nu, men man kan ju göra degen i samma maskin som bulldegar. Alltså en vanlig bakassistent. Inget hack, inget kladd, bara i med allt och så kör degen ihop sig själv. Blev ju hur smidigt som helst att baka småkakor helt plötsligt. Gillar man bittermandel så är ju finska pinnar dessutom ett givet val.
Finska pinnar 40 st
5 bittermandlar (eller 5 droppar bittermandelarom)
200 gram smör
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1uppvispat ägg
½ dl hackad mandel
pärlsocker
Gör så här:
1 Riv bittermandlarna fint. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smör, mjöl, socker och bittermandlar till en deg för hand eller i matberedare.
2 Låt degen vila i kylskåp ½-1 tim. Sätt ugnen på 200°.
3 Dela degen i 4 delar. Rulla delarna till fingertjocka längder, ca 60 cm. Lägg dem intill varandra.
4 Pensla alla längder på en gång med ägg. Strö över mandel och pärlsocker. Skär längderna samtidigt i 4-5 cm långa bitar.
5 Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 9-10 min.
Klart!
Oväntat svårt att ta bilder på en drink! Det bestående intrycket är såpvatten, hur jag än vred och vände på kameran. Hade jag frostat glaset lite innan hade det kanske blivit en annan nivå på det hela, men man vill ju dricka drinken mer än man vill fota den så det fick duga. Men bli inte lurade av bilden, den var nämligen sjukt god!
Jag gjorde svartvinbärsbladssaft härom dagen. Väldigt väldigt enkelt att göra var det och anledningen till saftadet var just att det skulle sluta med den här drinken. '
Drinken blev syrlig, somrig och smakrik. Dessutom med bubblor i och det är ju ett måste på sommaren. Den här drinken är lika god med som utan alkohol. Recepetet kommer från Allt om mat. Drink up!
Spritzig svartvinbärsbladsdrink 6 glas
1 dl pressad citron
1 dl cointreau (eller utan om alkoholfri)
1,5 dl svartvinbärsbladssaft
1 flaska mousserande vin (med eller utan alkohol) 75 cl
Blanda citron, cointreau och saft och häll upp i glas. Fyll på med mousserande vin. Vi använde alkoholfritt bubbel i alla drinkar, även de alkoholfria och det blev toppen. Toppa med is och citron.