En kaka i ugnen

Det här blev en vädligt smakrik kaka, lite höstig sådär med syrliga vinbär och muscovadosocker. Nu hade jag däremot inget sånt så det fick bli en blandning av chai-socker (socker med kanel och kardemumma), brun farin och vanligt socker. Gick fint det med och det blev väldigt kryddigt och gott. Gillar verkligen den här kombon av den söta kolasmaken och vinbär till,här finns den som rund kaka också: Vinbärskaka.

Vill man hellre göra rutor som jag gjorde idag, så kommer recepet här:

Vinbärsrutor ca. 20 st låga

150 g rumsvarmt smör

2 dl muscovadosocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 ½ dl kokosflingor

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

2 dl vinbär (går bra med både svarta och röda)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca. 20 x 20 cm.

2. Rör/vispa smör och socker poröst. Blanda ner äggen.

3. Blanda mjöl, bakpulver, och kokos i en skål och rör sedan ner det i smeten.

4. Tillsätt mjölk och blanda väl.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 7 minuter.

6. Ta ut kakan och strö över vinbären. Grädda kakan i ytterligare 30 minuter. Känn med en sticka att den är klar.

7. Låt svalna lite och skär i rutor. Pudra över lite florsocker om bären är för syrliga.                 

   

Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går ganska fort också. Dessutom får man ju bestämma själv vad man ska ha i så det är ju bara att gå loss med frön, nötter, torkad frukt eller vad man vill. Den här varianten är sockerfri och riktigt knaprig och god tack vare kanel och kardemumma. Vill man så blandar man i russin och corn flakes när man häller upp i burkar, då blir det ju lite sötare. Den här müslin funkar också finfint i müslibollar/mellanmålsbollar som finns i ett annat inlägg.

    

Sockerfri müsli

Ca. 1 liter fiberhavregryn

Ca. 1 liter vanliga havregryn

3 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl kokos

2 dl blandade nötter (grovt hackade om man vill och ids)

Ca. 3 msk kanel

Ca. ½ msk kardemumma (krydda med kanel och kardemumma efter egen smak)


1 dl kokosolja

Ca. 5 dl hett vatten

Saft av 1 apelsin


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Man kan ta mer eller mindre av något, beroende på vad man gillar och t.ex använda andra frön än de i receptet, som t.ex pumpafrön.


3. Mät upp 1 dl kokosolja i en tillbringare, häll på vatten så oljan smälter. Pressa i apelsinen.

4. Rör ner vätskan i de torra ingredienserna och blanda väl så det torra blir blött och går ihop till en klumpig massa. Låt stå någon minut så den sväller lite och "går ihop sig".

5. Häll ut mülsin på 2 plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 20 minuter. Rör om efter 10 minuter.

6. Efter 20 minuter, slå av ugnen och låt müslin stå på eftervärme. Är den fortfarande fuktig så sänk värmen till 100 grader och låt den stå i ugnen tills den torkat.

7. Se till att müslin är torr och förvara i torra burkar i skafferiet.

 

Ät som den är eller baka med den, t.ex müslibollar.

           Här kommer ytterligare en nyttig chokladboll, men denna gång lite matigare och lite mer mellanmålsaktig.

Funkar dock inte att ta med till skolan (kanske inte jobbet heller?) eftersom det är nötter i. Kom på det när det var för sent. Man kan ju däremot utesluta nötterna och använda solrosfrön eller havregryn istället om man vill.

Smaken blev riktigt god och det är inte så många ingredienser i, så den är lättbakad. Bara att testa! Receptet är framtaget av PT-fia, men jag gjorde om det lite.

Sockerfria chokladbollar med müsli Ca. 10 st

2 dl müsli

5 torkade dadlar

½ dl vatten  och ½ dl kaffe

ca 4 msk kakao

1 dl valfria nötter

Kokos att rulla i


Gör så här:

1. Blötlägg muslin i vätskan.

2. Kärna ev. ur dadlarna och lägg ner tillsammans med nötterna och kakaon.

3. Mixa samman allt med en stavmixer.

4. Smaka av och känn av smeten. Lägg till mer kakao eller musli om du vill ha de mindre kladdiga.

5. Rulla till bollar och rulla i kokos. Klart!


Sen ett litet boktips också till alla bakglada eller till alla som gillar feelgodd-böcker. "Det lilla bageriet på strandpromenaden" av Jennie Colgan. Nu har jag visserligen inte läst ut den än så jag kan inte recensera den så, men jag kan säga att den ger väldigt mycket bakinspiration! Väl värd att lägga timmarna på en ledig dag, helst ihop med en kopp kaffe och något nybakat. Eller med en köpemunk med choklad. Kan längta ihjäl mig efter en sån!

           

Det här måste ni bara testa om ni gillar glutenfritt bröd! Har köpt glutenfritt rostbröd i påse ett tag, för jag blev lite less på den glutenfria limpa jag brukar baka och ville ha rostbröd istället. Så nu har jag hittat ett riktigt bra recept på ett hembakat glutenfritt rostbröd. Det enda som krävs är att man har 4 timmar över..hm.. Det har man ju sällan. Men det enda som krävs är väl egentligen att man är hemma eller i närheten av huset, för det här brödet sköter liksom sig själv bara man ställer det på rätt plats så att säga. Så låt inte tiden avskräcka er! En viktig sak är att vara noga med måtten när man bakar glutenfritt, därför står vikten också med. En annan bra sak är att använda en termometer vid gräddningen, annars är risken att det blir ogräddat. Här är receptet, från Kungsörnen.

 

Riktigt gott glutenfritt rostbröd - med bovetemjöl 1 bröd

600 g (6dl) kallt vatten

20 g jäst

20 g (1 msk) honung

175 g (3 dl) Majsmjöl

175 g (3 dl) Bovetemjöl

2 tsk salt

40 g (4 msk) fiberhusk

Utbakning:

Neutral olja

Majsmjöl


Gör så här:

1. Mät upp vattnet och vispa i jästen så det löser sig bra.
2. Tillsätt honung, majsmjöl, bovetemjöl och salt och vispa till en jämn smet.
3. Tillsätt fiberhusken och vispa snabbt in den så inga klumpar bildas.
4. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.
5. Tag ut degen, olja in händerna och bakbord lätt.
6. Forma degen till en limpa - jag "vek ihop" min till en rulle. Lägg brödet på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en bakform.
7. Pudra brödet lätt med majsmjöl och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
8. Värm ugnen till 150 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader.
9. Låt brödet svalna helt innan du skär i det.

Ät som det är eller rosta. Perfekt att frysa in i skivor och rosta en när man blir sugen.

Det bästa med bakningen, att äta brödet nybakt med kaffe, fridens liljor...

Krusbärssylt med kanel!

Av enkakaiugnen - 2017-08-19 21:30

       

Sylt, finns det nåt enklare att göra? Lägg allt i en kastrull, koka några minuter, sen är det klart. Dessutom slipper man all g´´elé och annat hemskt dom har i köpesylten. Även om jag har en stark förkärlek för köpt jordgubbsylt, särskilt på våfflor. Men det är en annan historia. Här är receptet på den krusbärssylt jag kokade idag. Tänker mig att den kommer vara perfekt på havregrynsgröten.


Krusbärssylt Ca. 5 dl färdig sylt

1 kg krusbär

5 dl syltsocker eller vanligt socker (för lösare sylt)

1 kanelstång

1 krm natriumbensonat (för konservering, kan uteslutas)


Gör så här:

1. Skölj och ansa krusbären och dela dem på mitten (hacka ihop dem lite).

2. Lägg i en kastrull med kanelstång och socker.

3. Låt koka upp och låt det sen puttra i ca. 15-20 minuter. Ta upp kanelstången och låt svalna något.

4. Strö över natriumbesonat och rör ut så det löser sig i sylten.

5. Häll upp på riktigt rena burkar och förvara i kylen.

 

Ovido - Quiz & Flashcards