En kaka i ugnen

              

Sommarlov. Ett av de bästa orden. Det rymmer så mycket, så många minnen och så mycket hopp på något vis. Det rymmer frihet, nattbad, rabarberbullar, en lycklig tvååring som åker rutschkana rakt ner i poolen, bubbel på altanen, sol och lugn.

Det inleddes i år på bästa sätt med flera dagar vid poolen och därefter en regnig dag som av bara farten blev en bakdag. Min pappa var här för några veckor sedan och hade gjort helt fantastiskt goda rågsiktskakor. Dom var tyvärr avsedda för barnbarnet även om jag snikade ett hörn här och där. Dom heter nu mer "morfarmacka". Igår blev det en ny laddning morfarmackor här hemma också, även om jag försökte få barnet att förstå att det faktiskt var "mamma som gjort dom". Viktigt det där...

Här är receptet, dom blev riktigt goda och luftiga och jag lät dom jäsa alldeles för länge. Men det verkar dom bara blivit gladare av.


Rågsiktskakor 8 st (ca. 1 dm i diameter)

50 g smör

2, 5 dl vatten

2,5 dl mjölk

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk brödkryddor

2 msk sirap

13-14 dl rågsikt


Gör så här:

1. Smält smöret och rör ner mjöl och vatten. Värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och rör ut jästen.

3. Häll i resten av vätskan, salt, sirap och brödkryddorna.

4. Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta degen länge så den blir smidig.

5. Jäs i ca. 45 minuter under bakduk.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Runddriv delarna till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

7. Tryck ut bollarna till kakor och ta ut en rundel i mitten med t.ex ett snapsglas eller liknande. Nagga kakorna och låt dom jäsa under bakduk i 30 min till.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda kakorna i 12 minuter.

Klart och underbart!

     

Det finns två riktigt roliga sätt att baka på. Det ena är när man har hela dan på sig och kan lyssna på en massa bra p3-program och annat och hålla på med flera projekt samtidigt. Något brukar då oftast sluta i katastrof men det är roligt på vägen dit och det blir lite tempo på det hela.

Det andra är när man bakar för att någon ska hälsa på. Igår kväll var en sådan kväll. Fick lite hastigt och lustigt dra igång en rabarberpaj och hittade ett bra recept som jag ändrade lite i efter vad jag tyckte. Originalet kom från Jennys matblogg, men här är mitt recept på den.


Det fina med denna typ av pajer är att det går så fort att sno ihop dem när allt görs i en kastrull. Ett enkelt sätt att bjuda på god efterrätt.


Rabarberpaj
ca 5- 6 rabarberstjälkar (så det täcker pajbottnen)
1 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
kanel

Pajsmeten: 
150 gram smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ dl kokossocker (ger lite mer kola-lakritsaktig smak)

½ dl vanligt socker

(eller 1 dl av det socker man vill)
 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skala och skär rabarberna i små bitar. Strö över potatismjöl, socker och kanel.

Pajsmeten: 

2. Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
3. Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt ochbred ut havresmeten över
rabarberna i formen.
4. Grädda i ca. 30  minuter, tills pajen fått en fin färg.

               

Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här första rabarberna så då gjorde jag en kaka som blir väldigt saftig och som inte kräver ägg och socker-vispning. Det slipper jag gärna. Här är receptet, en gammal favorit! Jag gjorde den i mindre form denna gång för att få den högre, men det funkar bra i en 20x30cm långpanna också även om de blir lite lägre då.


Saftig rabarberkaka

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

½ tsk malen kardemumma

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 2 dl smått skuren rabarber i bitar

2 msk sirap

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

Rabarber:

Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med sirapen i en skål. Låt det stå en stund.


2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smörj och bröa en kakform (jag hade en 10x20 cm-form denna gång och fick 9 höga, stora kakor)

8. Lyft upp rabarbern ur sirapssåsen och strö bitarna över kakan. Strö över pärlsocker

9. Grädda i ca 30-40 minuter (beroende på hur stor form du har, liten form med höga kakor kräver längre tid) - känn efter så de inte är kladdiga.

10. Ta ut, låt svalna lite och skär i rutor.

Klart! Servera gärna med lite glass eller grädde.

 

Bästa hallonmuffinsen!

Av enkakaiugnen - 2018-05-11 12:18

 

Har inte bloggat på en evighet känns det som. Knappt bakat heller, ekorrhjulet snurrar liksom lite för fort nu. Det roliga är däremot att jag numer har bra baksällskap i form av en glad tvååring som ska hjälpa till. Här om kvällen blev det hallonmuffins. Jag har lämnat det klassiska muffinsbakandet, hela vispa ägg och socker-grejen och använder ett annat recept nu som är enklare och dessutom blir muffinsarna så mycket saftigare och godare. Receptet är från början till en kaka som jag bakat i alla möjliga former här på bloggen innan, Mariannes chokladkaka heter den. Min absoluta favoritkaka. Som en marabou chokladkaka men i mjuk form. Det här receptet är däremot lite omgjort och med vanilj och hallon istället för choklad. Verkligen värt ett försök, särsklt om man har ont om tid. Glad sommar!


Hallonmuffins 12 st

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 1 dl hallon

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Fördela smeten i 12 muffinsformar, helst i en muffinsplåt.

8. Strö över hallon över varje muffins och tryck ner dem lite. Strö över pärlsocker.

9. Grädda i ca. 20 minuter - känn efter så de inte är kladdiga.

Klart!

 

                 

Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit!

Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå älskar bröd så gäller det att hitta andra vägar. Sist gjorde jag det här rostbrödet och var så jäkla nöjd över att det blev så bra! Men nu har jag hittat något ännu bättre, de här frallorna är de godaste glutenfria brödet jag ätit hittills. Det bästa av allt är att det inte är någon mjölmix i, bara havregryn. Är man glutenintolerant måste man ju vara noga med att det är rena havregryn för att det ska vara glutenfritt, men jag kan ju gena lite. Här är receptet i alla fall, ni måste prova det om ni gillar frallor! Det kommer från tidningen Glutenfritt. Jo, och ursäkta kvaliteten på bilderna, hade både tidsbrist och dåligt med ljus tyvärr.


Havrefrallor med morot ca. 20 st

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

½ dl honung

1 dl neutral olja

2 morötter

1 msk havssalt

4 dl rena havregryn

8 dl havremjöl (kör havregryn till mjöl i mixern)

½ dl fiberhusk


Gör så här:

1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, honung och olja.

2. Skala och riv morötterna fint och häll ner i vätskan.

3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i vätskan.

4. Arbeta degen ordentligt, kör den gärna i maskin i ca. 5 minuter.

5. Täck med bakduk och låt jäsa ca. 45 min.

6. Forma till runda bollar med funktade händer. Kläm inte ihop frallorna för mycket.

7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa ca. 45 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Pensla frallorna med vatten och strö över havregryn. Grädda i ca. 12 minuter.

Klart!

Ovido - Quiz & Flashcards