Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället.
Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligare och tydligare blåbärssmak. Den blev riktigt god, saftig och med riktigt god blåbärssmak! Bra alternativ till blåbärspaj!
Blåbärsmums ca. 30 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
½ dl solrosolja
3/4 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl blåbär
Blåbärsglasyr
2 dl blåbär (tinade eller färska)
50 g smör
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
kokos att garnera med
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Låt svalna.
2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsockeri en bunke.
3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke och rör sedan ner mjölk, olja och smör i smeten.
4. Blanda ner mjölblandningen i den andra smeten och blanda till en slät smet.
5. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Strö över blåbären och grädda i 20-25 min. Låt svalna.
Glasyren:
1. Mosa blåbären med en gaffel.
2. Smält smöret i en kastrull på spisen och rör ner blåbären, florsocker och vaniljsocker.
3. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos.
Finns få saker som är så svåra att fota som paj. Hur man än vrider omkring på både sig själv, kameran och pajen så ser det mest ut som någon gått bärsärk över det man bakat. Låt er inte luras av det, för den här pajen är såå god!
Ganska enkel att göra också, även om den tar en stund eftersom degen ska vila i kylen. Det är mammas recept från början och hon gör alltid äppelpaj av den, men nu kokade jag ihop rabarber istället. Funkade riktigt fint och jag hade bästa baksällskapet också, med Emilia i köket.
Bästa rabarberpajen
3-3½ dl vetemjöl
125 g smör (rumsvarmt)
1 ½ dl socker
Ca. 1 l skalad, tärnad rabarber.
Ca. 4 dl socker (beror på hur söt fyllning man vill ha)
½ tsk kardemumma
Gör så här:
Pajdeg:
1. Rör ihop smör och socker.
2. Blanda ihop med mjölet och knåda ihop ordentligt. Forma degen till en rulle, ca 4-5 cm i diameter. Plasta och lägg i kylen i ca. 1 timme.
Fyllningen:
1. Koka ihop rabarberbitarna med sockret så den tjocknar och vätskan kokas bort. Det tar ca 20 min. Rör om ofta så det inte bränner fast och smaka av i slutet. Ha i mer socker om det behövs.
Sätt ugnen på 225 grader.
4. Häll fyllningen i en pajform, ca 22 cm i diameter.
5. Ta ut rullen ut kylen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna över fyllningen. Blir det mer som smulor så funkar det lika bra.
6. Grädda tills den får en fin gyllenbrun färg mitt i ugnen, ca. 30 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Bästa pajen!
Här är ett relativt eget recept som jag fick en idé till senast jag bakade och var tvungen att kasta bort min bittermandelolja. Doften av den är ju fantastisk så jag ville baka nånting enkelt och då blev det en kombo av kubb och ”minisar” ur Clara Lidbergs senaste bakbok.
Enkel, väldigt god och kubblik småkaka.
Minikubb Ca. 15 st
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 droppar bittermandelarom
3,5 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
½ dl pärlsocker till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop mjukt smör och socker med en elvisp och vispa sedan ner ägget.
Blanda i bittermandelaromen.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke och rör sen ner det i smörblandningen.
Rör till en smidig deg och dela den i 15 bitar.
Rulla bitarna till bollar och doppa dem i pärlsocker.
Lägg på en plåt och grädda i ca. 10 minuter.
Drömmigt goda kolakakor med non stop i. De hade liksom allt. Så baka dem, helt enkelt. Du kommer inte ångra dig.
Receptet kommer från Nu bakar vi, perfekt att baka ihop med 5-åring som gärna bakar mest varje dag nu. Får man trycka i lite godisar i kakorna så överträffar det ju nästan tivoli. Men bara nästan.
Non stop-kakor ca. 30 st (beroende på hur stora man skär dem)
100 g mjukt smör
1 dl farinsocker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 dl non stop
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop farinsocker, sirap, vaniljsocker och mjukt smör.
Blanda mjöl och bikarbonat i en egen bunke och rör sedan ner i smörblandningen.
Rör ihop till en smidig deg.
Gör tre rullar av degen, ca 30 cm långa. Lägg rullarna på en plåt och platta till dem.
Tryck ner non stop i längderna.
Grädda i 10 minuter och skär dem sedan i bitar medan de är varma.
Efter att ha läst det här fantastiska inlägget hos UnderbaraClara om Läkarmissionens arbete så kände jag direkt att jag ville bli månadsgivare. Känns så bra att ge till organisationer där någon faktiskt varit på plats och kan garantera att häjlpen når fram. En bonus i sammanhanget var att man då fick Claras senaste bakbok, "Nu bakar vi". Perfekt när man har en baksugen 5-åring hemma som mer än gärna bakar både ur eget huvud (ta fram allt blött som finns i köket och rör ihop) och tillsammans med mig. Vi har hittills hunnit baka 3 recept, med blandat resultat får jag ändå påstå.
Dessa citronrutor fanns i boken, men jag orkade inte riktigt vispa ihop en egen citronkräm så jag tog en genväg och körde på Lemon curd. Funkade klockrent. På halva kakan. För sedan var burken slut. Därför blev den andra halvan av kakan hallonrutor men de blev minst lika goda! Jag trodde nog att kakan skulle bli högre, för formen jag hade var mindre än i receptet, men kakorna blev ändå plattare. De påminner mer om en småkaka än om rutor som tex kärleksmums. Men smaken var riktigt bra, älskar citron i bakverk!
Så sammanfattningsvis en enkel, snabbakad småkaka som är perfekt till sommarfikat.
Citronrutor/hallonrutor - genvägen
Ca 2 dl lemon curd eller hallonsylt
150 g mjukt smör
2, 5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Blanda alla ingredienser utom sylt/curd i en bunke och knåda ihop till en smidig deg.
2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna 20x20 och tryck ut degen jämnt i formen.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
4. Ta ut kakan och bred på sylt eller curd. Grädda den sedan igen i ca. 7 min (tills curden/sylten "stannat").
Skär i rutor och låt svalna.
Ringla ev. över lite florsockerglasyr (blanda florsocker och citronsaft till lagom rinnig konsistens).