Rabarberbullar! Man bara känner ju suget direkt. Här kommer några favoriter med rabarber, är ju helt underbart att det äntligen är sommar och finns en massa sommarsmaker att använda.
Rhubarb crumb cake - en rababersockerkaka med smultopping
Rabarberblondies med philadelphiacrème
Rabarbermuffins med vaniljkräm!
Rabarberblommor! Supergoda och snabbakade.
Här är en annan typ av frallor som inte innehåller vetemjöl. De här och morotsfrallorna är favoriter i den kategorin. Smakrika, med bra konsistens och ingen "mjölersättning".
Jag gör dem säkert en gång i veckan, de är ganska lättbakade också eftersom de rörs ihop, sedan bara jäser en gång och till sist skopar man upp dem med en matsked. Inget kletande och knådande alltså. Alltid skönt att slippa.
Det kan ta några gånger innan man får till dem, men ge inte upp det för dom är värda sina försök. Extra goda är dom att rosta och äta med ost och marmelad.
Jo, och har man inte alla mjölsorter så brukar det funka att ta mer av någon annan.
Chiafrallor ca.12 st
4 msk chiafrön + 3 dl vatten
4 dl ljummet vatten
4 msk sirap eller honung
1 paket jäst (50g)
3 dl havremjöl (mixa havregryn)
2 dl bovetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk salt
2 msk fiberhusk
Gör så här:
1. Blanda chiafrön med 3 dl vatten i en bunke och låt svälla 10 min. Rör om ibland.
2. Blanda ut jästen i lite av det andra, ljumma vattnet (4 dl). Slå på resten av vattnet och sirap. Rör ihop.
3. Blanda alla övriga torra ingredienser i en bunke.
4. Blanda ihop jästvattnet med de torra ingredienserna och rör sedan ner chiablandningen snabbt. RÖr ihop tills det blandats bra. Täck degen med plastfolie och låt jäsa 45 min.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
7. Ta en matsked (och ev lite matolja i en kopp, att doppa skeden i om det blir kletigt) och skopa upp frallor på bakplåtspappret. Försök att inte platta till dem, forma dem försiktigt med skeden till runda frallor.
8. Grädda i ca 15 minuter, sänk värmen mot slutet så de inte bränns.
Låt svalna innan du skär upp dem.
Vissa kakor återkommer oftare än andra, det här är en! Har nog faktiskt utvecklat ett begär efter dom här den senaste tiden...
Den är dessutom väldigt lättbakad. Älskar sånt! När man bara kan trycka ner allt i en mixer och köra, grädda och sen är det klart.
Det är en nyttigare typ av brownie med ganska lite socker och inget vitt mjöl. En everyday cake, skulle man kunna säga. Den smakar mycket choklad och är inte så söt, men väldigt god ändå! Vill man ha den i sin ursprungsform, med mer socker och lite smetigare så finns originalreceptet hos leila.se. Här är min variant.
Espressobrownies med svarta bönor
1 förp svarta bönor [400 g]
2 ägg
3 msk kokosolja eller rapsolja
0,75 dl kokossocker (eller annat socker)
1 banan (om man vill)
0,75 dl kakao
1 dl havremjöl (mixa havregryn till mjöl)
0,25 tsk salt
1 tsk vanilj
1,5 tsk bakpulver
0,5 krm salt
2 msk espresso (eller starkt kaffe)
Ev. 75 g pekannötter (eller valnötter)
Gör så här:
Ja man nästan ser ju hur god den här är! Vaniljkaka med chokladfyllning i form av kakaoströssel, allt man behöver i samlad form. Hittade receptet på Niinis blogg, men hon bakar den med O'boy. Tyckte det lät lite väl sött, så testade kakao istället och det blev kanon.
Vaniljkaka med chokladfyllning
Smet:
3 ägg
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 1/2 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3,5 dl havremjölk (funkar med vanlig mjölk också)
100 g smält smör
Strössel:
100 g smör
2 dl strösocker
2 dl havregryn
0,5 dl kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Häll i det i smeten och rör om med slickepott.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Häll i det smälta smöret
3. Häll i mjölken och rör till en slät smet.
4. Gör strösslet: Smält smöret, blanda sedan i strösocker, havregryn och kakao och rör ut det ordentligt.
5. Häll i smeten i en bakplåtpappersklädd plåt, ca 25×35 cm. Kunde plåt funkar också, då blir lakan bara högre.
6. Fördela ut strösslet över hela kakan. Grädda på 200 grader i ca 15-20 min eller tills din kaka är torr när du känner med sticka.
Fick äta en så beroendeframkallande god kokostoscakaka hos mamma förra veckan och vill göra en egen. Hittade en glutenfri variant i boken "Baka glutenfritt" med mindre socker som jag testade, med förvånande bra resultat! Ska absolut göra den fler gånger. Bra konsistens och såå god smak!
Toscakaka med kokos 6 bitar
1 dl havremjöl
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
1 krm bakpulver
1 msk finmalet psylliumfröskal
75 g smör
2 ägg
0,5 dl honung
Kokostoscatopping:
50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 msk valfri mjölk
50 g kokos
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en liten rund sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.
2. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke.
3. Smält smöret.
4. Blanda ner smöret, äggen och honungen i bunken med de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät smet.
5. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
6.Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakan vila i formen i ca 5 minuter. Lossa kanterna med en kniv och ta kakan ur formen.
Topping:
1. Koka ihop alla ingredienser till toppingen i en kastrull, under omrörning i 1-2 minuter eller tills den tjocknar.
2. Häll toppingen på kakan då kakan fortfarande är varm. Låt kakan svalna något innan den pudras med florsocker och skärs upp.