Det här var ett perfekt recept för mig. Det går snabbt att göra, kräver få ingredienser och är så lite omständigt som det går. Blev dock lite besviken på resultatet, tyckte smaken blev lite för söt. Nästa gång ska jag prova med hälften av sockret och skiva ner i citron när saften står och drar. Ett hett tips är att använda saften som bas i den här drinken som vi provade i veckan. Riktigt somrig och god, en spritzer med citron och svartvinbär. Receptet kommer från alltommat.se.
Svartvinbärsbladssaft
5 min + 5 timmar för saften att dra. Frisk saft som håller ca 3 veckor i kylen.
Till ca 1 liter:
2 liter löst packade svartvinbärsblad
1 liter vatten
2 dl strösocker
Gör så här:
1.Skölj bladen och lägg dem i en kanna. Koka upp vatten och socker och häll det över bladen. Låt det dra i rumstemperatur ca 5 timmar.
2. Sila saften och späd med vatten till lagom styrka när den ska drickas, eller använd i drinkar.
Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva brödet. Äter helst nybakt bröd med bara smör eller möjligtvis med ost också. Sen ska det vara apelsinjuice till såklart. Och kaffe. Men det säger sig självt.
Åter till brödet. Ett enkelt recept som blev väldigt saftigt och gott, även om jag gärna haft brödkryddor i. Det får bli nästa gång! Här är receptet.
Frukostbröd med havregryn i långpanna
5 dl fiberrika havregryn
6 dl mjölk
50 gram smör, smält
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
2 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smöret och häll på mjölken, värm vätskan till 40 grader. Häll ner havregrynen i kastrullen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.
2. Smula ner jästen och rör ordentligen så det löser sig bra.
3. Rör ner brun farin och salt.
4. Häll över i en bakmaskin och tillsätt vetemjölet.
5. Arbeta den ganska lösa degeni 3-5 min eller för hand cirka 10 minuter.
6. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken.
7. Tryck/kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, (cirka 30 x 40cm). Skåra degen med mjölad kniv till jämnstora bitar och nagga med en gaffel. Slå på ugnen på 225 grader.
8. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
9. Strö över lite havregryn och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Bryt brödet när det svalnat.
Först av allt, ursäkta dålig bildkvalitet. Hann inte riktigt med fotandet innan familj och släkt skulle äta upp den.
Här är en klassisk rabarberpaj, bara det att rabarberna tog slut så jag fick röra ner lite jordgubbar också. Men det gjorde det hela bara lite bättre. Gillar den här typen av täcken på pajen också, tycker det blir mer smak än när man gör vanlig smulpaj. Dessutom får man röra ihop allt i en kastrull och det är ju svårslaget. Här är receptet, från Ica men lite omgjort eftersom jag ville ha lite mer smak med muscovadosocker.
Knäckig rabarberpaj
500g rabarber (eller hälften/hälften jordgubbar/rabarber) + ½ dl socker
2 dl havregryn
1 dl muscovadosocker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
smör till formen
Gör såhär:
Våren har inneburit en viss radioskugga, men nu så!
Den här sommaren visar sig vara en baksommar. När regnet strilar ner och man mer än någonsin längtar efter en charterresa till vilket varmt land om helst, så får man nöja sig med värmen från ugnen. Ugnen har dock vänt sig emot mig under våren. De få gången jag ändå bakat har det ofta slutat med röklukt och brända mandlar. Ugnen är nämligen något trasig. Varmluftsfunktionen fungerar inte men eftersom jag gärna skjuter sådant på framtiden, särskilt när den ändå fungerar litegrann så ägnar jag tiden åt att bränna kakorna lite.
Men ikväll lyckades jag äntligen igen! Så jäkla nöjd efter en massa tid som gått åt till att slänga kakor och försöka få till rätt temperatur. Den här kakan blev riktigt god, saftig och syrlig. Det är en crumb cake med rabarber som kan ätas som den är eller serveras med grädde och glass. Den är som en saftig sockerkaka men en rabarberkompott på och så toppas det hela med smulor. Ja ni hör ju, prova den!
Rhubarb crumb cake 16-20 stora bitar
7 ½ dl vetemjöl
4 ½ dl strösocker
6-7 tsk bakpulver
250 g smält smör
3 ägg
3 dl crème fraiche
2 dl skalad och skivad rabarber + ½ dl socker + ½ dl vatten
2 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Smält smöret.
2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Slå över det smälta smöret och rör till en smuldeg.
3. Ta 3 dl smulor åt sidan i en skål och låt den vara en stund.
4. Rör ner äggen i resten av smulorna (första bunken) och rör sedan ner crème fraichen.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca. 30x40 cm.
6. Koka ihop ingredienserna till kompotten tills den är ganska fast och vattnet försvunnit. Smaka av och sockra mer vid behov. Låt kompotten svalna lite.
7. Bred ut rabarberkompotten över kakan.
8. Strö de smulor du tagit åt sidan över kakan.
9. Grädda i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.
10. Blanda florsocker och vaniljsocker. Använd en sil och sikta blandningen över kakan.
Tycker man att det här ser gott ut kan man även titta här. Det är en liknande kaka men den är fylld med philadelphiaost.
I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt nytt recept med vit choklad, punsch och passionsfrukt. Den hade fått så bra omdöme på ICAs hemsida att jag kände att det inte kan gå fel. Det kan det väl i och för sig alltid, särskilt när det är mousse och gelatin inblandat. Men nån slags rutin har jag väl fått på de här åtta åren så det gick bra med allt. Den blev riktigt god också, så recensionerna stämde! Gott med punsch i moussen, det ger den en extra kick. Och passionsfrukt är jag ju slav under. Tänkte skriva att "det är sen gammalt" men det kan jag bara inte eftersom jag läser det överallt. Intressant det där hur vi plockar språk från andra och förändrar hur vi pratar. Språk är också mode så att säga. Nu blev det här ett inlägg om nåt helt annat. Åter till tårtan, här är den. Receptet kommer från ica.se.
Gott nytt år!
Moussetårta med vit choklad och passionsfrukt Portioner: 8 bitar
Botten
200 g mandelmassa
1 ägg
1 äggvita
1 msk kakao
Mousse
200 g vit choklad
2 msk punsch eller cognac
1 äggula
1 dl vispgrädde
1 dl matyoghurt
Passionstäcke
2 gelatinblad
1 dl vatten
2 msk socker
4 mogna passionsfrukter
Gör så här: