En kaka i ugnen

Vaniljkräm

Av enkakaiugnen - 2011-03-23 22:10

Det här var första gången jag gjorde egen vaniljkräm, och faktiskt första gången jag använde vaniljstång också... Mina nybörjartecken lyser igenom ;)

Det blev i alla fall helt okej, men det var väldigt omständigt! Det skulle kylas ner och värmas upp och hällas i kall skål och vispas kraftigt. Till slut fick jag faktiskt ge upp för att jag inte orkade vispa längre. Vispmuskeln bör övas...

Receptet kommer från Leilas "A piece of cake" och är värt att prova, trots strulet...


Vaniljkräm till en sats bulldeg eller en tårta

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 ½ dl strösocker

7 (!) ekologiska äggulor (jag gjorde halv sats, och tog bara tre äggulor)

1 ½ dl majsstärkelse

50 g mjukt smör


Och nu till det omständiga...

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna. Lyft upp stången när det kokat klart.

3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt (svårt att få det pösigt tyckte jag men det gick iaf trots o-pös)

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under kraftig vispning.

Häll över i en kall skål när den tjocknat ordentligt (det gick fort på slutet).

5. Smält smöret i den varma krämen och vispa till den är slät (det var hr jag gav upp med vispandet efter ett tag. Så krämen blev inte helt slät...men å andra sidan, vem vill va helt slät?

6. Kyl krämen i ett kylskåp.

Doppa inte fingrarna i krämen, då kan den bli förstörd. Och det vore ju synd när man har hällt omkring med den i olika skålar och vispat som fan :)


Nu är det bara bullutbaket kvar. Det funkar också med vaniljkräm på påse kanske jag bör tillägga. Men det var faktiskt kul att göra egen, och inte så svårt heller. Mest omständigt...men det är det värt ibland.

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards