En kaka i ugnen

Jordgubbsbullar med vanilj!

Av enkakaiugnen - 2011-07-01 14:27

De här små godingarna har jag tänkt göra länge och igår blev det av. Det är kardemummabullar fyllda med färska jordgubbar och vaniljkräm. Jag använde mammas bulldeg eftersom det slog mig senast jag åt mammas bullar att de är så otroligt goda och degen är så saftig! Med denna fyllning blir de ännu saftigare och får en ganska syrlig smak. Vill man ha sötare bullar kan man sockra jordgubbsskivorna innan man lägger dem på degen. Jag tog däremot lite för mycket vaniljkräm, men har ändrat i receptet så det ska bli bättre nästa gång.


Jordgubbs- och vaniljbullar Ca. 45-50 st

50 g jäst

5 dl mjölk     

175 g smör

1 dl socker

½ tsk salt

1 ägg

2 tsk kardemumma

13-15 dl mjöl


1-1½ liter jordgubbar

Ca. 4 dl vaniljkräm


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör ut den. Häll sedan i resten av vätskan.

4. Blanda i salt, socker, kardemumma och ägg.

5. Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en deg (jag använde 13 dl först och resten till utbakning)

6. Låt jäsa under duk ca. 30 min.

7. Gör fyllningen under tiden:

Skölj och ansa jordgubbarna och skär dem i skivor. Sockra ev. om du vill ha sötare bullar. Gör vaniljkrämen enligt anvisning på förpackningen eller lyxa till det och gör egen vaniljkräm.


8. Ta upp degen på mjölat bakbord (jag delade degen i 2 delar för att det blev smidigare att hålla på med den då), knåda lite och kavla sedan ut den till en rektangel. 

9. Bred vaniljkrämen över rektangeln - ta inte för mycket! Lägg de skivade jordgubbarna över krämen.  

10. Vik ena långsidan av rektangeln till den andra långsidan och rulla sedan ihop till en rulle.


11. Skär rullen i "skivor" och lägg varje skiva

i en bullform. Använd gärna en muffinsform, då blir bullarna högre.   

12. Låt jäsa 30 min till under duk. Sätt ugnen på 250 grader.

13. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 8 minuter.

Klart!

Pudra florsocker över de kalla bullarna innan servering, eller gör en snabb glasyr att ringla över. Blanda florsocker med lite limesaft och tillsätt vatten för en lagom konsistens. Ringla över bullarna.

Sommarfika - nu igen!

 
 
EMMAKARIN

EMMAKARIN

4 juli 2011 14:52

Låter som att dessa skulle passa mig!!
Det får alltså bli ett bullbak idag :)
Tack för receptet! Mvh Emmakarin ♥

http://www.emmakarin.webblogg.se

enkakaiugnen

4 juli 2011 15:14

Hoppas du gillar dem! Och vilket fantastiskt fint namn du har!

 
Linda

Linda

7 juli 2011 09:32

o jösses vad gott!!! Precis vad jag behövde ;-)

http://sockerochmirakel.blogspot.com

enkakaiugnen

8 juli 2011 00:38

Bullar är ofta precis det man behöver tycker jag ;)

 
Ingen bild

Jennie

19 augusti 2012 18:32

Gjorde dessa idag kladdigt att baka men mumsigt att äta! :-)

enkakaiugnen

22 augusti 2012 20:49

Vad roligt! Tyckte du om dom? Håller med, det var jättekladdigt och en hel del kom utanför men det var värt det tyckte jag :)

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards