I ett försök att rädda det som räddas kan innan frostnätterna smyger sig på så stal jag de sista rabarberna av mina päron i lördags (ja, det blev faktiskt stöld, skulle ju fråga men glömde bort). Var på marknad samma dag och där såldes det just rabarbermarmelad med ingefära, därför blev jag lite sugen att testa att göra egen. Sagt och gjort. Jag var kanske lite för ivrig med ingefäran, men den blev god ändå. Ganska smakrik, så gillar man det så kan man använda receptet som det är. Annars kan man ta hälften av ingefäran och vaniljextraktet, så smakar det mer av rabarbern skulle jag tro. Men då blir det å andra sidan inte samma sting i den. Svåra frågor det där...
Rabarbermarmelad med ingefära och vanilj 2 små burkar
1/4 dl vatten
saft av ½ citron
250 g syltsocker
2 krm malen ingefära (el. 1 krm)
2 krm vaniljextraktpulver (el. 1 krm)
Gör så här:
1. Skölj och skala rabarbern. Skär i små bitar.
2. Lägg rabarber i en kastrull och tillsätt vatten och citron.Låt koka utan lock i ca. 15 minuter. Rör om ibland så det inte bränner fast.
3. Rör ner socker och kryddor och låt koka ytterligare 5 minuter (ca.)
4. Låt svalna något och häll upp på rena och torra burkar. Sätt på locket och vänd burken upp och ner så bildas ett vakuum (tips från svärmor).
Ät på varma scones. Himlen runt hörnet.