Syltkokning har blivit lite av min nya grej. Innan trodde jag att det var svårt att koka sylt. En sån där grej som mormor och mamma gör, och som tar mycket tid och är svårt att få rätt konsistens på. Fel på alla punkter visade det sig. Eller nästan alla, mormor och mamma kokar ju.
Hur som helst så har jag börjat koka en massa olika sorters sylt. Ikväll gjorde jag en rabarbermarmelad med vanilj och jordgubb. Den kommer senare, för först kommer resultatet av den senaste blåbärssyltkokningen. Blåbärssylten jag gjorde förra gången blev cement. Mina otåliga fingrar kunde inte vänta på att sylten skulle kallna och stelna av sig själv. Därför hade jag i dubbelt så mycket syltsocker som man skulle. Men den stelnade ju inte ändå. Inte då i alla fall. I kylen stelnade den däremot ganska rejält. Därför tog jag det lite lugnare den här gången, och resultatet blev toppen. Ät den med plättar, det är oslagbart.
Blåbärssylt
Jag använder helt enkelt receptet på syltsockerpaketet. Då kan man väga sina bär och göra på så mycket man har just då. Jag brukar tillsätta lite vaniljextrakt också för att piffa till det lite.