Igår firades det nya året in. Långt upp i de norrländska skogarna var vi några glada själar som åt och skålade, dansade och sjöng. Hur kul som helst var det! Jag var som sagt chef för efterrätten och efter en del funderande fick det bli en skapelse ur Leilas nya bok "Hello Cupcake!" som jag fick i julklapp. Jag hade ju tänkt mig något med passionsfrukt, men övergav den idéen eftersom vi blev ganska många. Så istället fick det bli en blåbärscheesecake med vit choklad i portionsformar. Goda tyckte jag, och ganska lagom storlek. Men man hade inte behövt ta 400 g digestive och 150 g smör till 16 st, det hade nog funkat med 3/4 av de mängderna till själva botten. Här är receptet.
Blueberry cheesecake cupecakes 16 st
Kexbotten
400 g digestivekex
150 g smör
Cheesecakesmet
300 g philadelphiaost
½ burk vaniljkesella
½ dl strösocker
½ dl majsstärkelse
½ tsk vaniljsocker
2 ekologiska ägg
½ dl vispgrädde
100 g vit choklad av bra kvalité
Ca. 3 dl blåbär, tinade och avrunna
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Mixa digestivekexen till smulor i en mixer.
2. Smält smöret och blanda med kexsmulor.
3. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smulorna i formarna. Tryck till så det blir som en botten av smulorna.
4. Vispa philadelphiaosten och kesellan krämigt.
5. Rör ner socker, stärkelse och vaniljsocker.
6. Rör därefter ner äggen och sista vispgrädden.
7. Hacka den vita chokladen och smält den i ett vattenbad (i en tallrik över en kastrull med kokande vatten).
8. Rör ner den vita chokladen i smeten.
9. Varva blåbären och smeten i formarna. Toppa med några blåbär i varje form.
10. Grädda i ca. 25 minuter.
Låt kakorna svalna och servera ev. med grädde och rivet limeskal.