En kaka i ugnen

Mammas goda kanelbullar!

Av enkakaiugnen - 2012-02-12 16:02

 

 

Jag har haft en sån himla härlig helg den här helgen! Ibland har man tur! Jag och några kompisar har varit på ävertyrsbadet här i stan och lekt av oss, man blir aldrig för gammal för vattenrutschbanor! Vi bubblade, duschade i doftduschar och bastade på relaxavdelningen. Sedan åt vi riktigt god middag på samma ställe. Sedan blev det melodifestival och en sväng på stan, så några kakbak har helt enkelt inte hunnits med den här helgen.


Tur då att man har en mamma som kan det där med bullar. Mammas kanelbullar är så goda och de har en liten annan form än de vanliga bullarna. Hon gör som knutar av dem vilket gör dem lite plattare och luftigare än andra bullar och de smakar mycket kanel. Hur goda som helst, testa själva! Och dela gärna med dig av dina egna favoritbullar! Hur ser de ut? Vad fyller du dem med? Det är så kul att få nya recept att testa!


Mammas kanelbullar ca 45 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst   
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl


Ca. 75 g mjukt smör

Kanel

Strösocker



Gör så här:

1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.

4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred smöret över rektangeln och täck smöret med kanel och socker.

7. Vik ena långsidan till mitten av rektangeln och vik sedan den andra långsidan över den första så att det blir som tre lager deg.

8. Skär ca. 1-2 cm breda remsor så det blir ca. 45 remsor. Forma dem till knutar (man kan t.ex skära ett snitt i varje remsa och stoppa in ena änden där innan man knyter ihop dem.

9. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 30 min till under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelströssel
11. Grädda i ca 7-8 min.

Klart! Ät ljumna med ett glas mjölk!

   

 
 
Katarina

Katarina

13 februari 2012 03:22

Kanelbullar är det bästa! Här är receptet jag använder nästan alltid nuförtiden, supergoda bullar: http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/10/kanelbullans-dag-cinnamon-bun-day.html

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

13 februari 2012 18:36

Tack för tipset!

 
Ingen bild

uffe

14 februari 2012 11:26

Hej, Uffe o h e är precis klara med en citronsockerkaka. Den första bakningen utan jäst som gett ett tillfredställande resultat.(Fast vi vet ju att denna bloggs redaktör gör sockerkakor som platsar Sveriges mästarkock). Nå, nu övergår vi på allvar till U O H E-dieten. Ett faktum som rönt stor uppmärksamhet på twitter och andra sociala medier. Denna blogg kommer att uppdateras regelbundet om de självklara framsteg som kommer att äga rum. Tack för ordet.

enkakaiugnen

14 februari 2012 17:03

Härligt! Allt blir gott med citron! Kan tipsa om att googla på harry potter-paj, en citronig historia! UOHE-diet? Utan onödigt hög energi? Mycket fett och socker? Förklara! :)

 
Ingen bild

:)

18 februari 2012 16:14

jag brukar fylla med socker blandat med smör och kanel, det klassiska, men sedan river jag på lite mandelmassa också, tycker jag blir så mumsigt :)

enkakaiugnen

18 februari 2012 16:32

Låter gott!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards