En kaka i ugnen

Hjortronsylt!

Av enkakaiugnen - 2012-02-17 15:43

         

Det här är kanske ett litet otippat recept mitt i februari. Men vad gör man när man hittar en burk nykokt hjortronsylt i kylen? Det är den fine sambon som är hjortronfrälst och han ägnar en hel del sommartimmar åt att söka upp bra myrmarker och leta hjortronblommor. Sen plockar han mängder av bär också när de väl visar sig. Ibland är det lite extra bra att bo norrut i landet. Syltkokandet har han däremot överlåtit åt sin mamma tidigare, fram till nu visar det sig. Och visst ser den väldigt god ut? Älskar den där orange färgen! Så här gjorde han:

Hjortronsylt ca. 1-2 burkar

2 kg hjortron (2 l)

6-9 dl strösocker (ej syltsocker)

1 krm natriumbensonat

1 tsk citronsyra


Gör så här:

1. Koka upp bären i 5 minuter.

2. Rör ner sockret, men rör därefter inte för ofta (eftersom skummet som kommer upp till ytan innehåller "skräp" som man tar bort sedan. Kan man undvika att röra ner skummet så är det bra).

3. Sjud i 15 minuter.

4. Ta bort skummet som ligger på ytan.

5. Tillsätt natriumbensonat och citronsyra.

6. Häll upp på väl rengjorda glasburkar och låt svalna en kort stund. Sätt på locket och vänd burken upp och ner så blir det vakuum i den och sylten håller längre.

Ät sylten varm med glass, en efterrättsklassiker!


 

 
 
Fredrik Larssen

Fredrik Larssen

12 april 2013 14:57

Vill ni köpa hjortronsylt eller Havtornsylt så är ni välkommna.

www.larssens.se

Vänligen
Fredrik

http://www.larssens.se

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards