Idag har vi invigt en av fjolårets födelsedagspresenter, våffeljärnet! Jag ville ha en riktigt bra våffelsmet så jag använde receptet på "Klassiska våfflor" ur Leilas bok "One more slice". Tyvärr levde resultatet inte riktigt upp till förväntningarna. Om det berodde på smeten, gräddaren eller våffeljärnet ska vi låta vara osagt. Det kan ha varit en kombination av alla tre. För Leilas recept brukar som sagt funka väldigt bra. Det blev dock inte de där frasiga våfflorna som jag ville ha, men då kunde jag ju å andra sidan använt receptet som heter just "Frasvåfflor". Tror vi gör så nästa gång och då kanske även järnet fungerar bättre. Men tills dess finns receptet på klassiska våfflor här. För även om de inte blev frasiga så smakade de väldigt gott. Med blåbärsylt, hjortronsylt och en klick grädde så var det alla tiders. Vill man hellre ha äppelmos till (hur gott som helst) så hittar man det här. Är man mer inne på rabarber- och jordgubb såhär på vårkanten så kan man klicka här.
Leilas klassiska våfflor Ca. 10-12 våfflor
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
2 tsk bakpulver
8 dl mjölk
75 g smör
4 ekologiska ägg
Gör så här:
1. Blanda mjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Rör till en slät smet.
2. Smält smöret och vispa ner det och resten av mjölken.
3. Rör i äggen.
4. Låt smeten svälla i 20-30 minuter.
5. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna tills de blir som du vill ha dem.
Servera med sylt och lättvispad grädde!