Nu fick jag till dem! Och det känns väldigt bra efter förra gångens våffelstrul. Den här gången använde jag mormors våffelrecept, som ursprungligen är från hennes syster Martha. Vill man vara säker på att äta/baka något gott så ska man laga efter mormors recept, så det här kan inte misslyckas, tänkte jag. Och det gjorde det inte heller, de blev precis sådär frasiga som man vill ha dem. Den här gångn blev det köpesylt och vaniljglass till. Det är något otillfredsställt behov från min barndom som gör att jag älskar köpesylt och köpt saft. Jag är uppväxt med en "saftmaja" i förrådet som mamma alltid kokade sylt och saft i på hösten. När hemkokt är vardag blir köpta godsaker lyx. Lite som i vuxen ålder, fast då gäller det ju andra varugrupper. Om man nu ändå vill göra sylt så ska man förstås göra hjortronsylt till våfflorna. Eller kanske äppelmos? Just äppelmos är faktiskt supergott till våfflor tycker jag. Här är våffelreceptet.
Moster Marthas frasvåfflor Ca. 8 st (dubbla eller tredubbla om ni är många)
2½ dl vatten
2 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 hg smör
1 nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Mät upp vatten och mjölk i en bunke och vispa ner mjölet lite i taget.
3. Vispa till en slät smet och ställ att svälla 1 timme i kylen (kortare tid i rumstemperatur).
4. Värm våffeljärnet och grädda våfflorna så det blir så frasiga som du vill ha dem.
Ät helst med sylt och grädde. Det är helt klart godast!