Det börjar bli dags att ge sig ut i skogen, det är ju lördag. Och då kom jag på att jag inte lagt upp blåbärsbullarna som jag gjorde för ett tag sen, som vi nästan alltid fikar upp när vi är på flykt. Grundreceptet på bulldegen är Leilas bullar, men jag har fyllt dem med blåbärssylt. Det blev jättegott, men ett tips är att fylla dem med lite vaniljkräm också så blir det lite saftigare. Bullar är ju alltid godast om man värmer dem lite innan de ska ätas, t.ex i ugn eller mikro. Men annars funkar öppen eld också. Det är ju inne med stenåldersdiet nu...
Blåbärsbullar ca. 24 st
½-1 msk mald kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Ca. 2 dl blåbärssylt
Gör så här:
1. Blanda kardemumma i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken.
3. Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg.
4. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
5. Låt jäsa under bakduk, ca. 45 minuter.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
7. Knåda lite och kavla sedan ut till en rektangel. Bred hälften av sylten över rektangeln.
8. Vik in långsidan och rulla ihop som en rulltårta. Skär i ca. 1-2 cm breda skivor.
Gör likadant med nästa del.
9. Lägg varje bit i en bullform (gärna i en muffinsplåt) och låt jäsa under bakduk, ytterligare ca. 45 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i ca. 10 min långt ner i ugnen.
Ät dem lite småvarma, gärna till den här utsikten.