En kaka i ugnen

Choklad- och jordgubbstårta!

Av enkakaiugnen - 2012-05-01 12:00

   

Kalassäsongen fortsätter. Idag är det morfars tur och i fredags fyllde min bakverkstokiga mamma år! Hon önskade sig ingenting förutom en tårta av mig och det var väl det minsta jag kunde göra. Jag bestämde mig för att köra på chokladtårtan som jag gjorde till min egen födelsedag, men ändra den lite. Grunden behöll jag, med chokladtårtbotten och chokladkräm som garnering. Mamma ville gärna ha jordgubbar på den och hade jag tänkt efter lit längre så hade jag naturligtvis fyllt den med jordgubbsgrädde. Nu tänkte jag lite kortare än så och gjorde samma fyllning som i påsktårtan, nämligen hallongrädde och blåbärssylt. Den blev hur som helst väldigt god, enligt de som smakade och jag tyckte också om den. Jag gillar det här med choklad i tårtor! Så här gjorde jag.


Chokladtårtbotten räcker till ca. 10-12 personer

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten med en slev, vispa inte.

3. Blanda ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i ca. 50-55 minuter (prova med en sticka att den är klar).

Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.




Choklad- och jordgubsstårta (räcker till ca. 10-12 pers)

1 chokladtårtbotten

1,5-2 dl vispgrädde

½-1 dl hallonsylt eller jordgubbssylt (efter smak)

2 dl blåbärssylt (eller lika mycket mosade, sockrade jordgubbar)

1 sats chokladglasyr

1 liter jordgubbar, sköljda och ansade.


Gör så här:

1. Skär i tre lager. Ett bra sätt är att lägga kniven horisontellt med kakan och skära runt hela kakan först, en liten bit in i kakan. Sedan skär man horisontellt rakt igenom kakan, då blir lagren raka och lika tjocka runt om.

2. Bred blåbärssylt/jordgubbsmos på första lagret och lägg på nästa lager.

3. Vispa grädden och blanda ner hallonsylten/jordgubbssylten. Smaka av så det blir så pass sött/syrligt som du vill ha det. Bred hallongrädden på nästa lager. Lägg på locket.

4. Bred chokladglasyren på locket, snåla inte utan ta mycket. Bred krämen runt kanterna. Ett bra sätt är att "dutta" glasyren längs kanten först och sedan breda ut den runt om.

Garnera med jordgubbar som du tycker blir fint. Jag skar mina uppifrån i kryss så det blev fyra bitar av varje gubbe. Ser så mycket fram emot jordgubbssäsongen nu!

      

 
 
Katarina

Katarina

1 maj 2012 13:26

Tårtan ser glad och god ut!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

1 maj 2012 21:12

Tack! Vilken fin kommentar att den såg glad ut :) Det är ju det man vill med en tårta :)

 
Sandra

Sandra

1 maj 2012 17:36

Mmm... Ser gott ut!

http://sandraskok.blogspot.com

enkakaiugnen

1 maj 2012 21:11

Tack!

 
Ingen bild

Ewa

3 maj 2012 15:38

Nu har du räddat mig igen, ska ha gäster i pingst och behövde recept på någon enkel rabarberpaj utan mandelmassa och nötter och det var nästan omöjligt att hitta, men du visste vad jag behövde, i juni 2011 hade du en paj som din mamma brukar baka, tack snälla ni. Kan du komma ihåg ungefär hur stor form som kan användas? Ewa

enkakaiugnen

3 maj 2012 18:20

Hej! Hon använder en ganska stor form, kan tänka mig att den är 25-30 cm i diameter. Men då räcker den ju till många! :)

 
Me And My Sweets

Me And My Sweets

7 maj 2012 14:05

Hej!

Jag har precis startat "My Sweet Party" och skulle gärna vilja att du delatar med ett bidrag. Månadens tema är choklad. Kika in på min blogg för mer detaljer

http://meandmysweets.blogspot.co.uk/2012/05/my-sweet-party-chocolate-cake-love.html

Johanna

http://meandmysweets.blogspot.co.uk

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards