Ännu ett recept från systrarna Bergenström. Denna gång en fransk päronkaka som faktiskt var lite för "kladdig" för min smak. Mandelmjölet binder ju inte lika bra som vetemjöl så det kan ju vara därför. Den ska säkert vara så, men det föll inte riktigt mig i smaken. Men både mamma och mormor gillade den och smaken var det egentligen inget fel på. Varma päron är ju riktigt gott! Ska göra mer av den varan framöver. La till kakan i LCHF-kategorin också, för den innehåller väldigt lite socker och inget vetemjöl. Vill man, så kan man nog minska ännu mer på det ganska om man vill, eftersom päronen blir så söta i sig.
Fransk päronkaka ca. 6 portioner
100 g mald sötmandel (behöver inte skållas och skalas, mal som den är bara).
2 msk smör att smöra formen med.
4 stora fasta päron
75 g rumsvarmt smör
5 msk socker
2 ägg
2 msk pressad citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor och lägg i en smord ugnsform.
2. Sätt in formen i ugnen och låt päron bli varma i ca. 15 minuter, så de nästan blir mjuka.
Gör mandelsmeten:
3. Rör smör och socker mjukt.
4. Rör ner äggen, ett i sänder och rör noga mellan varje ägg. Smaksätt med citron.
5. Ta ut formen ur ugnen och bred över mandeltäcket.
6. Grädda i ytterligare 15 minuter.
Servera kakan varm eller ljum med lite vaniljglass eller vispad grädde.