Det här är en riktig sommartårta! Eller paj om man så vill. Väldigt god blev den i alla fall, oavsett namn. En perfekt efterrättspaj! Det är en pajbotten med havregryn som är fylld med lime- och myntakräm och toppad med jordgubbar. Limekrämen kan säkert användas som fyllning i vanliga tårtor också, misstänker att det skulle kunna bli hur gott som helst. Jag ska definitivt göra den fler gånger, både till den här tårtan och andra! Receptet är från tidningen Hembakat.
Sommarpaj 1 st (8 bitar enligt receptet men hos oss räckte det till 12 st)
Botten:
150 g smör
2 ½ dl vetemjöl
3 msk strösocker
Limekräm:
250 g ricottaost
1 ½ dl lemon curd
2 dl vispad grädde
Rivet skal av 2 lime
3 msk hackad mynta
Jordgubbar
Gör så här:
Botten:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Blanda ner mjöl, havregryn och socker till en smulig deg.
3. Tryck ut degen i en smörad form med avtagbar botten, ca. 25 cm i diameter.
4. Nagga och låt vila i kylen i 1 timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca. 15 min.
(Skär utanför kanten på pajen så den lossnar från formen lite innan den kallnar. Annars kan det vara svårt att få loss den sen, vilket kan resultera i att pajskalet rasar sönder och blir till sand - har jag hört )
Låt kallna.
Krämen:
Vid servering:
1. Rör ut lemon curden så den blir "mjuk" (om den är köpt och "fast"). Blanda med ricottaosten.
2. Rör ner den vispade grädden, limeskal och mynta och blanda till en slät kräm.
3. Fyll det kalla pajskalet med krämen och toppa med jordgubbar.
Servera genast så inte botten blir mjuk.