I måndags kväll dök baklusten upp. Det var så längesen jag bakade något nu och jag var så bullsugen så det blev två olika sorters bullar men med samma grunddeg. Det är som vanligt Leilas vetedeg och den här gången blev det också två av hennes varianter till utbakningen. Den första kommer här, American sticky buns! Ganska spännande smak tyckte jag, inte så söta och med markant nötsmak. Glasyren på toppen höjde bullarna lite, annars tror jag att de hade blivit lite torra.
Vetedeg ca. 20 bullar:
½ msk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
50 g pekannötter
50 g valnötter
250 g mjukt smör
1 ½ dl farinsocker
1 msk malen kanel
Ägg till pensling
Pekannötter
Råsocker/Strösocker
Gör så här:
1.Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45 minuter.
Gör fyllningen:
5. Krossa nötterna med händerna och blanda dem sedan med smör, socker och kanel till en mjuk smet.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt till en rektangel. Bred på mycket fyllning.
7. Rulla ihop från långsidan till en tajt rulle. Skär rullen i ca. 2 cm breda skivor.
8. Lägg bullarna tätt bredvid varandra i en djup plåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och socker.
11. Grädda i ca. 10-12 minuter. Låt svalna en stund och ringla sedan över glasyren.