Ända sen jag fick systrarna Bergströms kokbok i födelsedagspresent har jag tänkt koka päronmarmelad men brist på tid, päron och energi har stått i vägen, fram tills nu. I lördags hade jag både tid, energi och päron. Jag älskar päronmarmelad och päron överlag faktiskt. Både som smak, t.ex i läsk och saft men även bara rakt upp och ner som dom är. Det kommer ur senaste numret av tidningen "Baka". Även om det var lite trixigt och ganska många moment så var det värt det när det var klart. Så den är absolut värd att prova! Vill man ha lite scones till kan man prova dom här: nyttigare scones eller vanliga scones.
Päronmarmelad: 3 små burkar
Ca 500 g päron i bitar (päronbitarna ska väga 500 g)
1 citron, saft och skal
1 kanelstång
400 g syltsocker (4 dl)
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och skär päronen i bitar.
2. Lägg päronbitarna i en kastrull tillsammans med citronskalet, citronsaften och kanelstången och låt det sjuda under lock i ca. 20 minuter.
3. Tillsätt syltsockret och rör så det smälter.
4. Koka upp igen och låt marmeladen koka kraftigt utan lock i 10 minuter.
5. Ta bort ev. skum från marmeladen när den kokat klart och låt den sen vila i kastrullen i ca. 15 minuter.
6. Häll upp marmelade på torra, rena burkar. Låt svalna något och sätt sedan på locket och vänd burkarna upp och ner. Då bildas ett vakuum som gör att marmeladen håller längre.
Lycka till!
Den är perfekt att använda på syltkakor, som dom här päronsnittarna.