En kaka i ugnen

Mormors skogsbärstårta!

Av enkakaiugnen - 2012-10-04 17:00

   

Världens bästa mormor fyller år till veckan. Hon är fantastisk. En genomsnäll person med det största tålamod som finns. Hon förtjänar definitivt en egen tårta så till dagens födelsedagsmiddag gjorde jag en sån till efterrätt. Jag ville göra en rosa tårta med hallonsmak, så det fick bli en skogsbärstårta. Det är en vaniljtårtbotten med blåbärssylt och hallongrädde mellan lagren. Tårtan är täckt med vanlig grädde och ovanpå den ligger ett rosa marsipanlock. Den blev väldigt omtyckt, jättekul! Jag tyckte också om den och jag tror att mycket berodde på att jag gjorde egen sylt, både blåbär och hallon. Det smakar så mycket mer än köpesylt. Men hinner man inte så funkar såklart det med, och det är ju smidigare.

Så här gjorde jag.


Skogsbärstårta (Räcker till ca. 12-14 personer)

1 tårtbotten (se nedan)

1-1,5 dl blåbärssylt

1 dl hallonsylt

Ca. 7 dl grädde

Rosa marsipanlock

Vit choklad

Hallon till garnering


Gör så här:

Gör först tårtbottnen och låt den svalna helt. Gör den helst en dag i förväg. Se recept nedan.

1. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en egen bunke. Rör ner hallonsylten och smaka av så det är så sött som du vill ha det.

2. Rör runt i blåbärssylten så den är bredbar.

3. Skär bottnen i tre lager. Ett bra sätt är att använda en vass brödkniv och skära runt om tårtan med kniven först. När man gjort det lägger man kniver horisontellt längs med där man redan skurit och skär igenom tårtan.

Då blir varje lager lika tjockt.

4. Bred ut hallongrädden på första lagret och lägg på nästa lager tårtbotten.

5. Bred över blåbärssylten och lägg på locket.

6. Bred den vispade grädden över tårtan och lägg därefter över marsipanlocket (kolla innan du lägger på locket att det ser ut att täcka tårtan, kavla ut det lite annars.

7. Hyvla över chokladen och dekorera med hallon.

Klart! Bjud någon du tycker om på den!


Tårtbotten

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)

 

 
 
Ingen bild

Annelie

4 oktober 2012 22:25

Denna tårta som jag faktiskt hade turen att få smaka, är absolut en av mina favoriter. Verkligen supergod!

enkakaiugnen

4 oktober 2012 23:09

Tack! Och du som fick sistbiten också ;) Kan tänka mej att den var som bäst dagen efter!

 
Katarina

Katarina

5 oktober 2012 04:17

Vilken vacker tårta med en god fyllning!

http://hovkonditorn.blogspot.com

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards