En kaka i ugnen

Petit choux!

Av enkakaiugnen - 2012-11-17 10:21

   

Har för första gången gjort Petit Chouxer! Det var ju hur gott som helst och ganska perfekt på alla vis. Lagom storlek, ganska snabbakade och goda! Sen kan man ju variera dem så mycket och det är ju alltid roligt. Jag gjorde tre sorter: med lingongrädde, citronkräm och chokladmousse. Grundreceptet är MAT-Tinas, men jag tyckte att de blev lite väl låga? Kanske skulla haft lite mer mjöl i degen, den blev lite väl rinnig när jag skulle spritsa den. Resultatet blev ändå bra tycker jag, för att vara första gången. Så de här ska jag göra igen! Här är receptet.


Grundrecept Petit choux ca. 25 st

2 dl kallt vatten
4 tsk florsocker
75 g smör
2 dl mjöl
3 st ägg
en nypa salt
Citronkräm:

1 dl crème fraiche
1 dl lemoncurd (finns att köpa på burk)

 
Lingongrädde:
1 dl vispgrädde som vispas och blandas med ca. 2 msk lingonsylt.
 
Daimmousse:
Gör likadant som till den här tobleronemoussen. men använd marabous chokladkaka med Daim.

 

Gör så här:

Petit choux:
Sätt ugnen på 200 grader.

1. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.

2. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.


3. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.


4. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.

5. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.


6. Grädda mitt i ugnen ca 15-17 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.

8. Låt dem svalna på galler.


Gör fyllningarna: (se lingongrädde och Daimmousse ovan)


Citronkräm:
Vispa creme fraichen tills den blir fast.

Blanda ner curden.

 

Fyll petit chouxerna så här:

1. Lägg fyllningen i spritspåse med en smal, spetsig tyll.

2. Tryck in smeten i botten på petit-chouxen med en smal spetsig tyll, fyll försiktigt.

Klart!

   

 
 
Ingen bild

Sissi

18 november 2012 11:19

Fin blogg! Alla bakelserna ser riktigt goda ut! ;)

enkakaiugnen

22 november 2012 17:47

Vad kul! Tack!

 
KarinW

KarinW

19 november 2012 17:51

vad gott! Längesen jag gjorde pc, vilken fyllning var godast då?

http://chiliconkarin.blogg.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:47

Hej! Jag skulle nog säga citronfyllningen, fast choklad kommer inte långt efter. Gillar verkligen den där chokladsmaken man får av marabou daim-chokladen. Men citron är ju lite fräschare. Trevlig helg!

 
Catarina

Catarina

19 november 2012 21:55

Mmmm måste testa!
Dom ser underbara ut :)
Kram Catarina

http://keckla.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:45

Tack! Ja, gör det, de var väldigt lättbakade! Och goda!

 
Lisa - mamma till Knut & Agnes

Lisa - mamma till Knut & Agnes

21 november 2012 23:09

Jag brukar ju vara in här och sno recept lite då och då, bla dom där kladdkakecookisen som är helt underbara! :D

Men nu är jag ute efter bröd och jag har gått igenom din brödkategori, men inte hittat ngt som jag vill ha. Jag skulle vilja ha ett enkelt recept på bröd, ett bröd som inte behöver jäsa. Förutom scones eller nattjästa bröd, vet du om ngt bröd som stämmer in på min beskrivning? Jag brukar göra scones på helgerna på morgorna, det går snabbt och man behöver inte förbereda det. Men börjar bli lite smått less på scones... skulle vilja variera mig, men då jag vill ha det som helgfrukost vill jag ju att det ska gå snabbt. Och dom flesta bröden måste ju jäsa, vilket det känns som att jag inte har tid med =/

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:53

Hej! Förstår det där med att man vill ha bröd utan jäsning, i början när jag bakade hade jag så dåligt tålamod och orkade aldrig vänta på att det skulle jäsa så då gjorde jag en del filmjölklimpor. Har du sett dem? De brukar vara väldigt goda, och ganska söta så de är inte det nyttigaste brödet men det behöver det ju inte alltid vara heller. Ett sånt bra recept är detta: http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se/2011/09/11/6214327-snabb-ragsiktslimpa/
Eller sök på "snabb rågsiktlimpa". Kan det vara något tror du? Trevlig helg!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards