En kaka i ugnen

Halloncurdpaj!

Av enkakaiugnen - 2013-01-24 10:00


   

Den här helgen var den bästa på länge. Jag har fått vara där jag trivs som allra bäst och fått vara med familjen. Precis det jag ville den här helgen och det var så efterlängtat. Lördagen innebar middag och jag gjorde efterrätt. Jag bakar för fullt nu ur min nya bakbok, "Sweet" av Roy Fares. So far so good, jag är väldigt nöjd! I helgen gjorde jag Halloncurdpaj och den blev faktiskt riktigt god! Trots att jag älskar sötsaker så är det sällan jag tar om av en efterrätt (vilket jag tycker borde betala sig mer rent kroppsligt, nånting kunde man ju få tillbaka när man avstår) men den här var jag tvungen att äta mer av. Det är ju ett väldigt bra betyg. Så gillar man hallon är det här en fullträff. Ladda upp med ägg och kör! Måste också tillägga att den här pajdegen var bland den bästa jag gjort! Pajen blir jättehög och skalet håller ihop och gick superlätt att ta löst från formen. Man blir lika glad varje gång.


Halloncurdpaj

Pajdeg:

1 ½ dl florsocker

4 ½ vetemjöl

180 g rumsvarmt smör

1 äggula

100 g mörk choklad (till penslig av botten)

 

Halloncurd:

3 gelatinblad

400 g frysta, tinade hallon

5 äggulor

2 ägg

1 ½ dl socker

saft från 2 lime

100 g smör


Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem till en jämn deg.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.

3. Kavla ut degen till en 3 mm tjock fyrkant/cirkel och klä en form med löstagbar kant med degen. Tryck upp degen över kanten. Formen ska vara ca. 24 cm i diameter.

4. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen i ca. 13-15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

5. Smält chokladen och pensla den över pajskalets botten.


Halloncurd:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan hallonpurén genom en finmaskig sil (det gjorde inte jag).

3. Rör ihop ägg och äggulor i en bunke.

4. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner det i bunken med ägg. Blanda ihop och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Värm under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna.

5. Ta bort krämen från plattan och häll den i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gelatinet. Rör om tills smöret har smält. Låt krämen svalna.

6. Häll krämen i pajskalet och ställ in i kylen eller frysen tills den stelnat. Dekorera med bär, strössel eller något annat fint. Klart!

Det behövs ingen grädde till pajen, den är bra som den är.

 


 
 
Katarina

Katarina

24 januari 2013 11:16

Vilken härlig paj!

http://hovkonditorn.blogspot.comh

enkakaiugnen

27 januari 2013 21:04

Tack! :)

 
Ingen bild

Annelie

24 januari 2013 17:00

Den var helt fantastisk,kan verkligen rekommendera denna...

enkakaiugnen

27 januari 2013 21:04

Tack för det, roligt att du tyckte om den! :)

 
Ingen bild

uffe

25 januari 2013 15:07

Härligt. Uffe o h e uppskattar nytänk när det gäller pajer och denna verkar inte gå av för hackor. Den här bloggen verkar öka farten när andra har kört fast i kolaknäck. Keep up!

enkakaiugnen

27 januari 2013 21:03

Hehe, skojigt att jag la upp en kolakaka efter det här! Ska göra mitt bästa för att hålla farten! :)

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards