Den här vintern har varit den snabbaste på länge. Januari och februari brukar alltid sega sig fram som en evighet av snö som aldrig försvinner. Men inte i år, för det är en massa roliga saker som händer hela tiden och dagarna bara flyger fram. Men det gör ju också att jag inte hinner baka så mycket, förutom i fredags. Då gjorde jag de här små sockerbomberna. Väldigt goda men mäktiga, så skär inte för stora bitar. Receptet kommer ur Hembakat, här är det.
Mördegskaka med jordnötskola Ca. 18 bitar.
Kakan:
100g osaltat smör
1, 25 dl strösocker
1 ägg
4 dl siktat vetemjöl
½ tsk bakpulver
Jordnötskola:
2 ½ dl farinsocker
2 msk ljus sirap
½ tsk citronsaft
200 g osaltat smör
200-300 g jordnötter (jag använde salta)
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla en form 18 x28 cm (eller lägg i bakplåtspapper i formen så kan man lyfta ut kakan på ett enkelt sätt)
1. Vispa smöret och sockret vitt och luftigt. Vispa ner ägget.
2. Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten. Rör ihop till en jämnt blandad deg.
3. Tryck ut degen i formen. Grädda kakan i ca. 15 minuter, tills den får lite färg. Låt den svalna i 10 minuter.
4. Gör kolan: Koka ihop farinsocker, citronsaft, smör och sirap i kastrull under omrörning. Sjud blandningen i ytterligare 5 minuter. Rör då och då.
5. Blanda i jordnötterna och blanda väl och häll sedan kolan ovanpå mördegen.
6. Grädda kakan igen i ca. 5 minuter. Den ska vara gyllene när den är färdig. Låt kakan svalna i formen i ca. 15 min. Om den inte stelnar kan man ställa den i kylen ett tag.
Klart!