En kaka i ugnen

Crème anglaise - efterrättstips!

Av enkakaiugnen - 2013-02-22 20:09


Jag tycker att den här efterrätten har fått alldeles för lite uppmärksamhet, med tanke på hur god den var. Vi hade den som nyårsdessert i år och den blev väldigt omtyckt. Jag tycker det är lite sommarkänsla av den tack vare jordgubbstoppingen. Så är man sugen på sommar och efterrätt i helgen så är den här ett tips. Den kommer ur Roy Fares nya bakbok "Sweet" som jag verkligen fallit för. Inte så svår att få till heller, testa!

 

Crème anglaise 6 port

Crème:
1 ½ gelatinblad

100 g äggula ( ca. 5 st)

1,3 dl strösocker

½ vaniljstång

½ dl mjölk

2 ½ dl grädde


Jordgubbskräm:

350 g jordgubbar

½ dl strösocker

½ dl vatten

½ citron, färskpressad saft av den

1 tsk malen kardemumma (ev. mindre om man vill ha mindre inslag av det)

1, 75 msk maizena

1, 5 msk vatten

Jordgubbar

Vinbär

Citronmeliss


Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.

3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omröring.

4. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken med ägg och socker. Blanda alltihop väl och häll tillbaka det i kastrullen.

5. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en egen bunke, för att avbryta värmeutvecklingen.

6. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem väl i krämen.

7. Häll upp krämen i serveringsglas och låt dem stå i kylen tills den har stelnat, ca. 1 ½ h eller 30 minuter i frysen.


Jordgubbskräm:

1. Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, vatten, citronsaft och kardemumma.

2. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i ca. 3 minuter.

3. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

4. Blanda maizena och vatten i en kopp och rör ner det i krämen. Låt krämen koka upp och låt den sedan småkoka i ca. 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna.

När såsen svalnat ordentligt och vaniljkrämen stelnat i kylen så fördela jordgubbskrämen ovanpå vaniljkrämen och garnera med färska bär och citronmeliss.

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards