En ny favorit!! Och det är ju inte varje dag, för jag blir ju sällan riktigt nöjd. Men den här gången så! Ny typ av kaka som kombinerar två av mina favoriter, blåbär och mazarin. Det blir som en paj fylld med blåbärssirap och blåbär och sedan ett mazarintäcke ovanpå. Ni hör ju, den här måste man prova. Perfekt helgfika! Ganska enkel att få till också.
Det här med våren alltså. Nu känns det ju i kroppen, det är ju underbart just nu, när man börjar kunna fota ute igen och kan göra det även på kvällarna. Bilderna blir så mycket bättre då! Glatt och positivt är det i det lilla hushållet ikväll som ni märker, men sen är det ju också både fredag, vår, soligt, hela helgen kvar och en bit kaka här. Man behöver ju inget mer.
Blåbärsmazarinpaj 1 springform
Mördegsbotten:
2½ dl vetemjöl
4 msk socker
100 g smör
1 äggula
Blåbärsfyllning
500 g blåbär
1 dl socker
Mazarinsmet:
250 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
Gör så här:
Mördeg:
1. Nyp ihop mjöl, socker och smöret skuret i bitar till en smulig massa.
2. Blanda i äggulan och blanda snabbt ihop till en deg.
3. Kavla ut degen till en cirkel och lägg den i en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen, så den går upp minst 3 cm på kanterna. Ställ i kylen i 30 minuter.
Blåbärsfyllning:
1. Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp så att nästan all vätska försvinner. Bären ska ligga som i en sirapslag när det är klart.
Mazarinsmet:
1. Riv mandelmassan och blanda med det mjuka smöret, t.ex med en stavmixer. Rör i äggen så det blir en slät smet.
Sätt ugnen på 175 grader.
4. Ta ut formen ur kylen och bred ut blåbärssirapen över bottnen. Fördela mazarinsmeten över.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 45-50 minuter. Håll lite koll på slutet så inte yta bränns,
6. Låt kakan svalna innan du lossar kanten.
Klart! Servera precis som den är!