Sarah gör så sjukt goda bullar! Stora och saftiga och riktigt goda! Hon använder samma recept som min mamma och jag har det här i ett tidigare inlägg men dom bullar blev inte alls lika fina som dom här så därför kommer dom upp igen, från sin bästa sida. Eftersom temat var rosa så färgade vi pärlsockret rosa också. Snyggast blev det med lite vitt och lite rosa socker på. Här är receptet. Tricket för att få dom stora är att dom sak jäsa länge och att man skär dom i tjocka remsor innan man knyter ihop dom.
Mammas kanelbullar ca 30 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl
Ca. 75 g mjukt smör
Kanel
Strösocker
Gör så här:
1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).
2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.
4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred smöret över rektangeln och täck smöret med kanel och socker.
7. Vik ena långsidan till mitten av rektangeln och vik sedan den andra långsidan över den första så att det blir som tre lager deg.
8. Skär ca. 1-2 cm breda remsor så det blir ca. 45 remsor. Forma dem till knutar (man kan t.ex skära ett snitt i varje remsa och stoppa in ena änden där innan man knyter ihop dem.
9. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 45 min till under bakduk tills de är riktigt stora.
Sätt ugnen på 250 grader.
10. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelströssel
11. Grädda i ca 7-8 min
Klart!