En kaka i ugnen

Citronfromage med rabarber- och jordgubbskompott!

Av enkakaiugnen - 2013-05-11 11:00

   

I lördags grillade vi för första gången i år. Grillsuget är ju enormt just nu och alla sommarsmaker som man har saknat hela vintern. Jordgubb och rabarber är ju också två smaker som man förknippar väldigt mycket med sommar och som man saknat, så när jag hittade det här efterrättsreceptet så var det bara att köra. Flera moment och lång kylning men inte så svårt och riktigt gott tyckte jag! Riktigt somrig efterrätt och perfekt bufférätt som man kan göra ordning långt i förväg. Här är receptet, från allt om mat.


Citronfromage med rabarber- och jordgubbskompott ca. 10 port.

4 st gelatinblad

1 citron, saft och skal

2 lime, saft och skal

2 ägg

1,5 dl strösocker

3 dl vispgrädde


350 g rabarberstjälkar

0,5 l jordgubbar

1 dl strösocker

0,5 vaniljstång, snittad och skrapad


Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten.
2 .Skölj citron och lime noga under rinnande vatten. Riv av skalet på rivjärnets fina sida. Pressa ur saften i en bunke.
3. Dela äggen i vitor och gulor (akta så ingen gula hamnar i vitan). Vispa äggvitorna till ett fast skum och vispa sedan grädden.
4. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt det rivna skalet och saften från citron och lime.
5. Lyft över gelatinbladen i en kastrull och smält dem på mycket låg värme. Häll under vispning i gelatinet i ägg- och sockerblandningen. Vänd sen ner grädden och sist äggvitan med hjälp av en slickepott.
6. Fördela smeten i 10 glas eller portionsformar och ställ svalt minst 2 timmar.

7. Skala rabarbern och skär i cm-stora bitar. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
8. Lägg rabarbern i en kastrull och täck den nätt och jämnt med vatten. Låt det koka upp och sen koka 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
9. Tillsätt strösocker och vaniljstång. Låt sockret smälta över värme. Ta bort kastrullen från värmen och rör i jordgubbarna. Ställ kompotten svalt.
8. Tag fram fromagen och klicka på kompott. Servera eventuellt med ett blad mynta.
Klart!
 
 
 

enkakaiugnen

13 maj 2013 17:46

Tack! :)

 
Katarina

Katarina

11 maj 2013 16:17

Ser fräscht och gott ut!

http://hovkonditorn.blogspot.comh

enkakaiugnen

13 maj 2013 17:46

Tack!

 
Bland bakverk och kastruller

Bland bakverk och kastruller

11 maj 2013 20:41

Citronfromage är så fräscht och gott!!

http://www.peachloveinfood.blogspot.com

enkakaiugnen

13 maj 2013 17:45

Håller med! :)

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards