Var och hälsade på Sara här om kvällen och blev väldigt glad när jag skulle gå hem. Inte för att jag skulle gå hem, utan för att jag fick en hel flaska hemgjord rabarbersaft med mig. Blev väldigt glad, älskar hemgjord saft! Väldigt snällt också, att ge bort saft bara så där. Men sen är hon ju snäll också, Sara. Recceptet hade hon hittat i tidningen hembakat och saften var riktigt god. Lite sötsyrlig, perfekt sommarsaft! Här är receptet.
Blir man sugen på småkakorna så är det syltkakor med jordgubbssylt som finns här och krus med kanel och socker som finns här.
Rabarbersaft
1,7 kg rabarber
3 liter kokande vatten
saften av 1 citron
strösocker (350 g/avrunnen liter saft)
Gör så här:
1. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg den i en stor kastrull.
2. Slå det heta vattnet över tillsammans med citronsaften och rör om. Låt blandingen stå i rumstemperatur och marinera i ett dygn.
3. Sila saften två gånger - först genom ett durkslag och därefter genom en silduk.
4. Kontrollera mängden saft och mät upp rätt mängd socker.
5. Häll saften i en gryta, tillsätt socker och värm blandningen försiktigt till sockret löst sig. En hushållstermometer ska visa ca. 80 grader när saften är klar.
6. Tappa upp saften på varma flaskor och förslut.
Klart!