Att det kan vara så skönt att åka ifrån stan ett tag. Att bara få sitta mitt i skogen på en myr och vara nästan helt ensam i världen och plocka stora guldiga bär. Gå från tuva till tuva och upptäcka att dom aldrig tar slut. Burkarna tar slut före både tålamodet och tillgången. Det är livet det, det är så fridfullt. Och tyst. Och sen en eld i stugan på kvällen och en massa godsaker så man blir lite lagom slö och nöjd. Det kanske inte är så konstigt att vi blir där en del och att det blir en hel del hjortron.
Däremot så tycker jag att det saknas lite hjortronrecept i bloggvärlden. Eller kanske jag har letat dåligt? Jag gör hur som helst mitt bästa för att förbättra detta, så här kommer ännu ett hjortronrecept. Det är en hjortronpaj som jag och bror gjorde idag till efterrätt. Vi gjorde en royalepaj för att få in lite vaniljsmak till hjortronen, det brukar passa finfint. Den blev riktigt god, hjortronen smakar riktigt mycket och det blev ett bra drag att ha "vaniljsåsen" i pajen istället för på sidan av. Ett hett tips alltså! Är man sugen på att göra något annat av sina dyrbara bär, så kan man göra hjortronsylt eller hjortronmuffins till exempel. Receptet på pajen kommer här och det är ursprungligen från Leila.
Hjortronpaj Ca. 12 port.
Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk kallt vatten
Royalesmet:
3 st ekologiska ägg
2 dl kesella 10%
1 dl crème fraiche
1 halv vaniljstång
1 dl strösocker
100 g mandelmassa
Fyllning:
4 dl hjortron
Mandelspån
Gör så här:
1. Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop det med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut och klä en pajform (ca 30 cm i diameter) med mördegen.
6. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna ur den.
7. Vispa ihop alla ingredienser till royalesmeten och rör ner vaniljfrön och riven mandelmassa. Fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
8. Fördela bären över pajen och strö över mandelspån.
9. Grädda pajen långt ner i ugnen i 40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.
Klart!