Blåbärshysterin fortsätter, denna gång med några små pajer. Fast egentligen är det inte pajer utan cobblers, en slags sockerkakspaj som blir mer och mer populär. Detta recept hittade jag i Roy Fares bakbok Sweet! som jag fick i födelsedagspresent för ett tag sen. Receptet var lite roligt, för det var en annorlunda kryddning av både smeten och fyllningen. Det är nämligen kanel och citron i de här cobblarna och jag tyckte att det funkade riktigt bra ihop med blåbären. Blev både luftigt och lite sting i smaken och inte för sött heller. En bra paj att göra om man tröttnat på vanlig smulpaj med blåbär. Ett annat recept som har lite annorlunda kryddning är en blåbärspaj med balsamvinäger i, den gillade jag också riktigt mycket och den finns här. Här är receptet på cobblarna.
Blåbärscobbler 6 st portionsformar
Bär:
100 g strösocker
½ msk maizenamjöl
1 nypa salt
1 tsk malen kanel
400 g färska eller frysta blårbär
1 citron, rivet skal (jag tog en halv citron)
½ citron, färskpressad saft
Smet:
50 g smör
2 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
1 nypa bikarbonat
1 ½ dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
socker och kanel att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader
1. Smörj 6 ugnssäkra porslinsforman (8 cm i diameter och 5 cm höga).
2. Gör bärblandningen först: Blanda socker, maizena, salt och kanel i en bunke. Rör ner blåbär, skal och saft av citron och blanda om ordentligt.
3. Fördela fyllningen i formarna, det gör ingenting om du fyller ända upp för bären sjunker ihop i ugnen.
4. Ställ formarna i ugnen i 20 minuter. Ta ut dem och höj värmen till 220 grader.
När det är 5 minuter kvar av bärens tid i ugnen så är det bra att börja med smeten:
5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
6. Smält smöret och blanda det med mjölk och vinäger i en annan bunke. Rör därefter ner de torra ingredienserna i vätskan och rör till en kladdig deg.
7. Fördela cobblersmeten på bären, det flyter runt lite men man får försöka täcka bären så gott det går.
8. Grädda mitt i ugnen tills cobblerdegen fått en gyllenbrun färg, i ca. 18 minuter.
Servera med vaniljsås, vaniljglass eller bara som dom är.