En kaka i ugnen

Saffransbullar med chokladfyllning!

Av enkakaiugnen - 2013-11-02 20:45


Jag fick tjuvstarta julen lite i år. Mitt i flytt och husbygge så fick jag ställa om till jul i köket i början av oktober, för att vara med i ett bakreportage. Det var riktigt roligt och lite nervöst också får jag väl erkänna. När reportaget var gjort så var det bara två veckor kvar till utflytt och med flyttlådor överallt och ett allmänt kaos runt omkring så fick julen i fönstret vara kvar tills utflytt. Så på sätt och vis så blev det ju jul i lägenheten det här året också. Till det här reportaget skulle jag baka inför advent och eftersom jag är helt tokig i saffran så var jag ju tvungen att baka någon form av lussebullar. Så kom jag att tänka på en gång när jag var på en tapasrestaurang här i stan för några år sedan och åt en helt sjukt god efterrätt med saffran och choklad. Så föddes idéen till den här bullen, som är en krämbulle fast med chokladfyllning. Saffran och choklad passar perfekt ihop fortfarande visade det sig, ett hett tips inför jul!

 

Saffransbullar med chokladfyllning Ca. 20 st

Saffransdeg:

3 dl mjölk

0,5 g saffran (1 påse)
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost

6 msk kakao

 

Strösocker till garnering

 

Gör så här:

  1. Värm mjölken tillsammans med saffranet tills den är fingerljummen, ca. 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av saffransmjölken.

  3. Tillsätt sedan resten av saffransmjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

  5. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca. 45 minuter.

 

Rör ihop fyllningen under tiden:

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Fyll en spritspåse med fyllningen och lägg åt sidan.

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla varje bit till en slät rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Gör ett hål i varje bulle och spritsa lite chokladfyllning i varje bulle. Täck hålet med deg så att fyllningen inte syns och lägg den sidan nedåt på plåten.

  3. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Grädda bullarna i ca. 8 minuter.

  2. Låt dem svalna lite och pensla dem sedan med vatten och doppa dem i strösocker. Eller ringla smält choklad över dem.

     

 Finn två fel!

 

Nu är det ett tag sedan jag skrev detta inlägg. Håller som bäst på att flytta in på nya stället och således även ut ur lägenheten men nu börjar det bli klart. Det som däremot inte börjar bli klart är en internetlösning på nya stället så därför dröjer det lite mellan inläggen. Men det kliar i både blogg- och bakfingrarna och jag längtar efter att få fota på nya ställen! Kommer bli en hel del skogsbilder! Så håll utkik, vi är snart tillbaka!

 
 
fx luftgevär

fx luftgevär

6 november 2013 12:09

Nej vad goda, synd att man inte tål gluten :(

http://fxluftgevar.blogg.se

enkakaiugnen

15 november 2013 23:27

Ja, men det måste ju gå att göra dem med en glutenfri mjölmix? Jag har aldrig använt det, men det kanske du har? :)

 
Ingen bild

cola

7 december 2013 11:11

vilken god fyllning har stått och käkat chokladfyllning medans bullarna jäser . får väl göra en sats till med fyllning

 
Ingen bild

Ann B

8 december 2016 19:31

Hej AnnaLotta!
Yngste sonen minns dina bullar och sa att jag också hade bakat så goda. Hittade precis ditt recept. Blir såna till helgen.

 
Ingen bild

Lotta

18 december 2016 23:10

Vad roligt Ann! Såg också att du är på Kordelia nu, kul att höra! Verkar som det händer mycket kreativa saker där, kan tänka mig att du trivs? God Jul till dig!

 
Jamie

Jamie

26 januari 2017 11:37

Dom ser väldigt bra ut!! Bare jag kunne göre dom!

http://https://www.fortunefrenzy.co.uk/pay-by-phone-casin

 
Peter

Peter

26 januari 2017 11:39

Super lækre safransboller!
<a href="https://www.fortunefrenzy.co.uk/pay-by-phone-casino/">Pay by phone casino</a>

http://Har ingen

 
Johanna

Johanna

26 januari 2017 11:39

Nice bullar!

http://https//www.fortunefrenzy.co.uk

 
Karen

Karen

26 januari 2017 11:40

Gillar dit recept!

http://https://www.sporttema.dk/crosstrainer

 
Tove

Tove

26 januari 2017 11:41

Nice

http://www.sporttema.dk/crosstrainer

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards