Det kliar lite i bakfingrarna nu, och jag har en massa julrecept som ligger här omkring så jag ska bara se till att få lite baktid inom kort så blir det en väldans massa jul här! Det här receptet har ingen julkänsla alls, men funkar riktigt bra ändå. Det här är en sockerkaka med blåbär och philadelphiaost. En lite twist på min all time high-kaka, nämligen denna. Det är favorit när det gäller mjuka kakor, men den här gången fanns inte tiden. Så då gjorde jag en enklare variant. Grunden är ett sockerkaksrecept som jag piffat till med lite blåbär och philadelphiaost. Så här gjorde jag.
Blåbärskaka
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Lite salt
1 dl blåbär
Ca. 1 msk potatismjöl (om du har frysta blåbär)
50 g philadelphiaost
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Vänd ner mjölblandningen och därefter smält smör och mjölk.
5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform
6. Lägg potatismjölet i en skål och häll de frysta blåbären däri. Skaka skålen lite så att blåbären blir vita av potatismjölet. Lyft upp blåbären och sprid ut dem över kakan.
7. Klicka ner philadelphiaosten i kakan och tryck ner den lite.
8. Grädda i 30-35 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kletig.
Pudra gärna med lite florsocker när den svalnat. Klart!