En kaka i ugnen

Julkakor 2013 - Saftig apelsin- och kardemummakaka!

Av enkakaiugnen - 2013-11-27 19:30

Så blir det plötsligt precis så där bra som man tänkte från början. Efter åtskilliga räddningsprojekt de senaste veckorna med brända kakor, för dåligt gräddade kakor, för lös glasyr och för hård bröddeg så behövde jag en framgång, så här är den! En riktigt saftig kaka, som är ganska frisk av apelsinen men ändå julig tack vare kardemumman.

 

Saftig apelsin- och kardemummakaka

200 g rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 ägg

2 tsk malen kardemumma

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl grädde

1 dl mjölk

finrivet skal av 1 apelsin


Glasyr:

Ca. 2 dl florsocker blandas ihop med:

Ca. 1 msk vatten


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker vitt och pösigt.

2. Vispa ner äggen, ett i taget.

3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en egen skål och rör sedan ner det i smeten.

4. Blanda i salt, mjölk, grädde och apelsinskal och rör till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter (gärna en avlång brödform).

6. Grädda i 1 timme mitt i ugnen, men håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Om den får för mycket färg så kan man lägga på lite aluminiumfolie under resten av gräddningstiden.

Låt kakan svalna och ringla sedan över glasyren.

Klart!

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards