En kaka i ugnen

Julgodis 2013 - Polkagriskola!

Av enkakaiugnen - 2013-12-15 17:30

    

En favorit i repris kommer här, men med lite mer polkagrisar denna gång. Varje gång jag har gjort kola hittills så har jag lagt en väldans massa tid på att slå in den i papper. Inte i år. Det är för pilligt och irriterande och tar bort hela glädjen med godisbakandet. Jag skar dem i rutor istället och la dem med bakplåtspapper emellan i en burk. The easy way out. Här är receptet:


Polkagriskola  ca. 40 bitar - beroende på storlek

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g smör

1 dl sirap

4 msk kakao

1 krm salt

2 msk flytande glykos

1 påse polkagrisar (100 g)


Gör så här


1. Gör ett snitt i påsen med polkagrisar och lägg två kökshandukar över påsarna, ha dem på en skärbråda. Banka med en hammare på polkagrisarna så att de blir i mindre bitar.


1. Blanda alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.

2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.

3. Koka tills smeten klarar ett kulprov.

(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)

4. Häll i nästan allt polkagriskross i smeten (spara lite till garneringen).

5. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.

6. Skär kolan i rutor. Förvara i frysen i en burk och lägg bakplåtspapper mellan.

Klart!

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards