Är nyss hemkommen från en fantastisk fjällsemester, där det faktiskt har ätits en hel del limpa doppad i varm oboy. Det har också åkts en hel del skidor, på tvären och bredden och ätits en väldans massa god mat! För att inte tala om sällskapet, det bästa av allt! Eftersom det ätits så mycket och dessutom på en hel del bra utflyktsställen så tänkte jag göra ett inlägg om det framöver om någon skulle råka befinna sig i fjällen och behöver utflyktstips. Annars är ju faktiskt det allra bästa utflyktstipset just det med limpa i varm choklad. Dock inte för länge. Då behöver man ju först och främst en limpa, kanske till och med en glutenfri sådan, så här kommer det en sån. Den blev både saftig och god och funkar perfekt att rosta också. Själva stommen i brödet är bovetemjölet, och den blev hög och fin. Nu har jag provat två glutenfria bröd, båda ur tidningen Hembakat och båda har varit riktigt goda! Så det här måste jag fortsätta med.
Glutenfri Sirapslimpa 1 st
500 g kylskåpskall mjölk
20 g jäst
100 g mörk sirap
300 g bovetemjöl
50 g maizena majsstärkelse
2 tsk salt
1 tsk brödkryddor
40 psylliumfröskal
Gör så här:
1. Vispa ihop mjölk, jäst, sirap, bovetemjöl, maizena, salt och brödkryddor till en jämn deg. Vispa sist ner psylliumfröskal.
2. Låt degen vila i en bunke, täckt med platsfolie i ca. 2 timmar.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och strö övet bovetemjöl.
4. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper eller i en brödform och låt den vila i 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 45 minuter. Låt det svalna helt innan du skär upp det. Klart!