Fredag, sol, en solstol ute i skogen, hett kaffe och en rabarberscones med ost, det är lycka det. Frihet, värme och godsaker är ju svårslaget, särskilt ihop. Jag har någon salgs bild av att jag en helgmorgon, eller någon eftermiddag när jag slutat tidigt, ska orka ställa mig och röra ihop en sats scones och sedan äta dom nybakade. Det har aldrig hänt, jag orkar inte. Men i fredags hände det, och jäklar vilken lön man får för den mödan. Var tvungen att springa in och hämta en till efter en stund. Sen fick jag frysa in dom för att kunna låta bli, det är så sjukt gott med scones! Och med rabarber blev det väldigt saftigt också. Om man vill kan man krydda smeten med lite kanel, eller också bre över smör med kanel när de är färdiggräddade. Eller äta med ost och marmelad. Gott är det hur som helst, och snart är det fredag igen!
Rabarberscones med (eller utan) kanelsmör ca. 12 st
5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk socker
2 tsk bakpulver
100 g smör
2 ½ dl mjölk
100 g rabarber (ca. 2 dl i mindre bitar)
2 msk socker
Kanelsmör:
50 g smör
2 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
2. Skär smöret i mindre bitar och blanda ner i de torra ingredienserna.
3. Häll ner mjölken och rör snabbt ihop till en deg.
4. Blanda rabarberbitarna med socker och rör ner i degen.
5. Fördela degen i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt).
6. Grädda mitt i gunen i ca. 15 minuter.
Klart!
Blanda smör och kanel ordentligt och servera sconsen med smöret. Eller med smör, ost och marmelad. Eller med något annat,