En helt perfekt avslutning på en riktigt god middag var det här! En påskig och chokladig tårta som ändå inte var för mastig, mycket tack vare flingsaltet på den tror jag. Det blev inte för sött helt enkelt. Mamma hade bakat den och sa att den inte var svårbakad men lite omständig att hålla på med och det är ju alltid lite jobbigt. Men värt det i detta fall. Här är receptet på sista påsktårtan för i år.
Mandeltårta med chokladsmörkräm. 16 bitar.
Mandelbotten:
100 g skållad och skalad mandel
1 dl strösocker
3 äggvitor
smör och mjöl till formen
Chokladsmörkräm:
3 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl grädde
50 g mörk hackad choklad
en nypa flingsalt (svårt att säga hur mycket, men hellre för lite än för mycket)
100 g tärnat smör, rumsvarmt
Garnering:
½ dl skållad, skalad mandel (igen)
flingsalt
chokladägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mandelbotten:
1. Mixa mandeln i en matberedare eller mal i mandelkvarn till ett fint mjöl.
2. Blanda i sockret.
3. Vispa vitorna för sig till ett hårt skum och rör ner mandelsockret i äggvispet.
4. Smörj en form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och mjöla den.
5. Bred ut smeten i formen och grädda i ca. 18-20 minuter så kakan får fin färg. Låt kakan svalna.
Smörkräm:
1. Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull och låt sjuda sakta under ständig omrörning tills den tjocknar.
2. Ta av kastrullen från plattan, häll i den hackade chokladen och flingsaltet och rör om tills det smälter ihop.
3. Låt krämen svalna och vispa sedan ner smöret med elvisp.
Montera:
1. Skär dekorationsmandeln i flisor och rosta dem i en torr stekpanna så de får lite färg. Låt svalna.
2. Lägg kakan på ett fat och bred ut chokladkrämen över den. Garnera med den rostade mandeln, flingsalt och några chokladägg. Om man vill kan man lägga det i mitten som ett fågelbo.
Servera med grädde. Klart!