Det luktade kanel i hela huset ikväll och det brukar leda till två saker: pajbak eller bullbak. Men bullbak är ju lite av ett evighetsprojekt och jag skulle iväg på stand up så det fick bli ett hetsigt äppelpajbak istället. Perfekt om man är sötsugen efter maten, vilket man ofta är. Om jag fick så skulle jag avsluta varenda middag med en chokladmunk. Den här pajen funkar däremot bättre en torsdag för man kan äta hur många som helst utan nån negativ hälsoeffekt och dessutom går det fort att göra. Den är bakad med laktosfritt smör (från Valio) och en hel del nötter och frön. Jag har inte bakat så mycket med laktosfria produkter förut men smöret var riktigt gott i pajen. Man kan ju blanda lite som man vill med mjölsorter och nötter till smuldegen och socker blir överflödigt för äpplena är så söta i sig. Här är receptet, ett eget hopkok denna gång.
Laktosfria- och sockerfria äppelpajer 2 portioner
1 äpple - skuret i små bitar
5 vrid på vaniljtwistern (ca. ½ krm vaniljpulver)
½-1 msk kanel
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
2 msk kokos
2 msk rågflingor
2 msk fint rågmjöl
1 msk solrosfrön
15 g laktosfitt smör
½ krm kardemumma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Blanda alla ingredienser till äppelfyllningen i en skål. Fördela äpplena i 2 portionsformar.
2. Förgrädda äpplena i ca. 10 minuter (medan du gör smuldegen).
3. Hacka nötterna fint och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Knåda ihop till en smulig deg.
4. Ta ut pajerna och rör runt i äppelfyllningen och mosa äpplena lite.
5. Fördela smuldegen på pajerna, de ska bara bli täckta så ta inte för mycket smuldeg, den kan sparas i frysen till en annan gång.
6. Grädda i ytterligare 15 minuter tills pajerna fått lite färg. Ät som de är eller med laktosfri glass eller vaniljsås!