I helgen var det kalas! Och födelsedagsbarnet hade önskat sig jordgubbstårta med kiwifyllning, en riktigt bra kombo visade det sig. Nu är det ju nationaldag på gång också och eftersom jordgubbar är bland det mest svenska man kan tänka sig, tätt följt av vackra insjöar och gigantiska mygg, så passar den ju finfint just då. Det här är en klassiker med vaniljtårtbottnar men med lite nytänk i fyllningen. Jag tycker att jordgubbstårta lätt blir lite för söt med vaniljkräm och sylt, så då funkar kiwi bra som ett lite syrligare avbrott. Det funkar jättebra att fylla tårtan på morgonen om man ska ha den senare på dagen/kvällen, den hinner bli nog saftig tack vare kiwin. Fyller man den för långt innan den ska ätas så är risken att bottnarna blöts upp för mycket, men det är ju en smaksak. Den är väldigt lättbakad också. Fyllningen består av 4 ingredienser: kiwi, jordgubbar, jordgubbsylt och grädde. Här är receptet.
Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde.
1 tårtbotten (se nedan)
5 dl vispgrädde
5 st gröna kiwi
1 liter jordgubbar
Ca. 1 dl jordgubbssylt
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.
Rör i, vispa inte.
3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)
Fyllning och montering:
1. Låt bottnen svalna helt och skär den sedan i tre lager. Ett bra sätt är att börja uppifrån och skära runt om hela tårtan först, sedan skär man rakt över i de spår man skurit upp runt om. Sedan gör man likadant med nästa lager.
2. Vispa grädden och häll över 2/5 av den i en ny bunke. Blanda ner jordgubbssylt till du tycker det är lagom mycket smak. Jag använde ca. 1 dl sylt, men det beror ju på vad man har för sylt.
3. Skala kiwifrukterna och lägg i en bunke. Mixa med en stavmixer (eller mosa) till det blir ett kiwimos.
4. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut kiwifyllningen på den. Lägg på nästa lager.
5. Bred ut jordgubbsgrädden på nästa lager.
6. Lägg på locket (vänd ev. upp och ner för att få en plan yta högst upp). Täck tårtan med grädden som är kvar.
7. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i mitten på tårtan.
Klart!
Om du är mer sugen på tårta så finns det fler varianter med olika fyllningen i kategorin tårtor. En nyhet där är en äppeltårta som jag gjorde i våras. Om man tröttnar på jordgubbarna...