När jag började baka och blogga för några år sedan så blev det sällan några bullar gjorda. Då skulle allt gå fort. Helst skulle det vara recept som man rörde ihop i en kastrull, hällde i någon typ av form och sedan gräddade. Alternativet var att baka mjuka kakor där man vispade ner allt i bunken med elvisp. Effektivitet när den är som bäst.
Jag gillade alltså inte bullbaken just för att det tog sån tid. Jag handknådade alltid degen vilket gjorde det hela ännu värre. Tills jag fick en köksassistent och det första hindret var borta.
Så tips 1: använd någon form av maskin till degen.
Tips 2 är att lyssna på p3. Det finns så sjukt många bra program där. Morgonpasset (det vanliga), Christer och Morgan rapporterar, p3 Dokumentär, Lilla Al-fadji, Mammas nya kille, Torehammars vecka och en hel massa annat. Jag spelar nästan alltid Morgonpasset i bakgrunden. Sommarpratarna är ju också en klassiker.
Tips nr 3 är viktigast och det avgörande. Gör inte bara en sorts bullar när du ändå håller på, gör flera! Jag gör nästan alltid så, mest för att få prova olika fyllningar och få olika sorters bullar på slutet. De här bullarna gjordes t.ex samtidigt som Syltbullar med jordgubbsfyllning och Päron- och kanelbullar. Men man kan ju använda vilka fyllningar som helst egentligen. Gör krämbullar av ena halvan och blåbärsgifflar av den andra. Eller gör rabarberbullar av 1/3, mandelmassabullar av 1/3 och äppelknyten av 1/3. Man kanske får lite olika gräddningstid, men det är bara att hålla lite extra koll på färgen på bullarna. Det gör det hela mycket roligare i alla fall! Och det är ju strålande effektivt. Alla glada.
Kanelbullar med philadelphiaost Ca. 40 st
50 g jäst
7 dl ljummen mjölk
150 g smör
2 ägg
1 ½ krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
16-17 dl vetemjöl
Kanelkräm:
150 g mjukt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
4 tsk malen kanel
Ägg till pensling
Mandelflarn och/eller pärlsocker
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen.
2. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser, förutom mjölet.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter. Gör kanelkrämen under tiden.
Kanelkräm:
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp.
5. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, inte alltför tunt.
6. Bred kanelkrämen på degen.
7. Rulla ihop rektanglarna till två rullar och skär dem i ca. 1-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt eller i en muffinsform. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7-10 minuter så de får lite färg.
Låt dem kallna på ett galler och ät dem lite småvarma med mjölk till.