En lite för omständig kaka egentligen. En sån där det ska malas och hackas och rivas och smältas, alldeles för jobbigt om man ska vara ärlig. Man bakjävulen har hoppat på mig igen och jag har bakat för allt jag är värd senaste dagarna. Inte så roligt i bloggväg tyvärr, eftersom jag bara bakat sånt som jag redan lagt upp. Favoriterna har fått sig en omgång. Men det här är helt nytt. Och trots rivandet och malandet och allt det andra ståhejet så var den ändå värd att jobba lite för. En kaka som smakar det mesta blev det, med bittarmandel, citron, mandel, muscovadosocker och hallon. Här är receptet, ursprungligen ur en Allerstidning (tror jag...)
Hallon- och mandelrutor ca. 20 st halvsmå
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3/4 dl muscovadosocker (eller brun farin)
4 droppar bittermandelarom
75 g vit choklad
3 dl mandelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
finrivet skal från 1 citron
2 dl grovt hackad mandel
3 dl hallon
Gör så här:
Sätt ugnen 175 grader.
1. Smält smöret och ställ åt sidan. Smörj och mjöla en fyrkantig form, ca. 20x20 cm.
2. Hacka chokladen i små bitar.
3. Vispa ägg, socker och muscovadsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner bittermandelarom, smör och övriga ingredienser förutom vetemjölet och hallonen, i äggvispet.
5. Sikta ner vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
6. Häll smeten i formen och strö hallonen över.
7. Grädda i ca. 35-50 minuter långt ner i ugnen. Kolla att kakan är klar, annars kan man grädda en stund till. För mig tog det runt 50 minuter, trots att receptet sa 30-35 minuter. Kan ju bero på ugnen till exempel, så man får prova sig fram lite. 50 minuter var lagom för mig, då blev kakan ordentligt gräddad igenom.
Låt den svalna lite och slär sedan i rutor. Klart!