Det har ju bakats ganska dåligt här på slutet, men idag har jag försökt återta allt jag missat under de gångna veckorna och gått in för allt jag är värd i köket. Jag har syltat, kokat, degat och jäst på tvären och bredden så det känns väldigt bra att sätta sig här och få lite bloggfrid en stund.
Resultatet av dagen blev hur som helst två olika sorters sylt, två kalljästa bröd och två olika typer av sockerfria kakor. Det börjar bli dags för lite detox nu vilket i min värld innebär lika mycket kakor, men utan socker. Så förvänta er en hel del sånt framöver.
Det andra resultatet var det fantatiska diskberget som blev kvar i slutet. Det ser ju alltid så lätt och enkelt ut och det låter alltid så kul med bakning men det här är ju verkligheten av det.
Inte lika kul. Med definitivt värt det och så kan man ju tacka valfri högre makt för diskmaskinen. En mycket bra konfliktlösare dessutom.
Den sockerfria päronkakan med kanel visade sig vara den godaste sockerfria kaka jag bakat hittills. Blev tvungen att nalla lite mer på den. Den är saftig och ända ganska söt. Egentligen ska det vara sötströ i den, men jag har ju lite svårt för det så jag sötade med mosad banan istället. Det funkade riktigt bra. Glasyren gjorde jag en egen variant på med philadelphiaost, päron, banan och vaniljpulver. Den kommer jag också att göra fler gånger, allt blir ju godare med glasyr. Här är receptet, från Baka Sockerfritt i original, men lite omgjort.
Päron- och kanelkaka 1 normalstor kaka
2 päron
1 msk vispgrädde
80 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl grahamsmjöl
1 liten banan, mosad
1 1/2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver
Glasyr:
40 g philadelphiaost
1 litet päron
½ banan
Ca. ½ krm vaniljpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vispgrädde. Koka på svag värme i ca 10 minuter tills det mesta av vätskan avdunstat. Rör om då och då.
2. Smält smöret.
3. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret.
4. Rör ner päronbitarna och den mosade bananen.
5. Vispa äggen pösigt och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.
6. Smörj och bröa en 20 centimeters springform med mandelmjöl eller riven kokos och häll i päronsmeten.
7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr:
1. Kärna ur päronet och dela det och bananen i mindre bitar. Mixa ihop med philadelphiaosten och vaniljpulvret.
2. Bred ut glasyren över kakan och garnera med päron.
Klart!