Vilken helg det blev! Har varit på Urkult för första gången och bott i världens finaste lilla husvagn, testat en massa ny, god mat, hört en hel del fiolmusik och bara myst under finbelysningen på parken där hela den glada tillställningen var. Gillade verkligen stämningen där och tåget vi åkte till och från festplatsen, man måste bara älska såna tåg! Och dom som man fick åka tåget med! Den fantastiska helgen gav dock inga kakor, även om den gav en hel del annat i matväg. Testade en supergod vegetarisk pizza tillagad i ett ufo, en tunnbrödrulle med linspastej och kålsallad (nja) och en så sjukt god kantarelltoast. Den var så god att jag alldeles strax ska ut och jaga fler kantareller här runt knuten, för jag tänker ägna hösten åt att efterlikna den här kantarellsmörgåsen så bra jag bara kan.
Kantarellbristen är dock ett faktum så säkrast är att hålla sig till bär på buskar i år. Krusbär till exempel. Hittade ett roligt recept med kanel även om det kanske inte smakade så väldans mycket kanel. God blev den ändå, men smaka av, för jag fick sockra mer än det stod. Beror väl kanske på hur sockerchockad man är.
Krusbärssylt med kanel Ca. 1 liter
2 liter krusbär
2 kanelstänger
1 dl vatten
600 g syltsocker (ev. mer efter smak)
Gör så här:
1. Rensa krusbären och lägg dem i en kastrull med vattnet och kanelstängerna.
2. Hetta långsamt upp och låt det sedan koka på svag värme i 15 minuter. Skaka grytan ibland.
3. Rör ner sockret och höj värmen. Koka sylten kraftigt i 2-3 minuter.
4. Ta grytan från värmen och ta bort skummet som blir på ytan med en sked.
5. Låt sylten vila en stund och häll sedan upp på rengjorda burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner.
Låt svalna och förvara sedan burkarna i kylen.