Här är en skafferirensare! Har rensat både skafferi och frys och gjort av med årets sista knäck i den här kakan. Egentligen skulle det vara pekannötter i den här kakan men jag hade bara hasselnötsmjöl och solrosfrön så då fick det bli det istället. Degen var bra, kakorna blev lena i smaken och knäcken passade fint till. Vill man ha lite nötigare smak så kan man rosta solrosfröna i stekpannan en stund (så de får lite färg) och låt dem svalna innan man rör ner dom. Perfekt mitt i veckan-bak för det går fort och så är de inte så maffiga. Nästan lite som ett mellis. Ett väldigt sött mellis.
Nöt- och frökakor med kola Ca. 20 st
110 g philadelphiost
75 g smör
80 g florsocker
1/4 tsk vaniljpulver (jag använder vaniljtwister och drar några varv på den)
200 g vetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
½ dl hasselnötsmjöl (eller hackade hasselnötter)
½ dl solrosfrön
9 kolor (eller överbliven knäck från frysen)
Gör så här:
1. Vispa ost, smör, florsocker och vanilj med en elvisp.
2. Rör ner mjöl och bikarbonat och arbeta ihop med elvispen tills det blandats bra.
3. Arbeta in hasselnötsmjölet och solrosfröna i degen. Plasta degen och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
4. Rulla degen till bollar, ca. 4 cm i diameter.
5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner tumme i varje boll.
6. Halvera knäcken/kola och lägg en bit i varje kaka.
7. Grädda i 14-16 minuter så de får lite färg.
Klart!