En kaka i ugnen

Klassiska kanelbullar!

Av enkakaiugnen - 2014-10-27 10:45

 

      

I fredags gjorde vi ju kanelbullar också, eller egentligen var det väl mest Sarah och Wilma som bakade dom. Goda blev dom hur som helst, och väldigt fina också. Sarah knyter liksom till dom på nåt vis, måste få till det där jag med. Jag är lite sugen på att baka bullar själv här hemma, har faktiskt lite tomt i frysen nu, i alla fall på bullar. Det finns så mycket roligt från Hela Sverige bakar som jag vill testa, en massa fyllningar och flera av bakelserna också. Får se vad jag hinner med. Det här är hur som helst ganska klassiska kanelbullar och det är min mammas recept från början.

 

Kanelbullar ca 30 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst   
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl

Ca. 75 g mjukt smör

Kanel

Strösocker


Gör så här:

1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.

4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.

6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred smöret över rektangeln och täck smöret med kanel och socker.

7. Vik ena långsidan till mitten av rektangeln och vik sedan den andra långsidan över den första så att det blir som tre lager deg.

8. Skär ca. 1-2 cm breda remsor så det blir ca. 45 remsor. Forma dem till knutar (man kan t.ex skära ett snitt i varje remsa och stoppa in ena änden där innan man knyter ihop dem.

9. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 45 min till under bakduk tills de är riktigt stora.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelströssel
11. Grädda i ca 7-8 min

Klart!

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards