En kaka i ugnen

Äppelbullar!

Av enkakaiugnen - 2014-10-31 17:00

   

Jäklar vilka goda bullar! Ännu ett recept från det Bull-SM som jag hittade i en tidning för ett tag sedan. Juryn där gjorde uppenbarligen sitt jobb för den här degen var grym. Saftiga och luftiga bullar blev det och jag fyllde dem med äppelmos eftersom jag var sugen på det. Det var ett lite annorlunda sätt att göra degen på, kanske var det därför det blev så bra. Det mesta av smöret skulle bakas in i slutet i degen precis som lite extra mjöl blandat med bakpulver. Den här degen kommer jag definitivt att göra igen. Imorn ska det ju regna, snöa och vara allmänt jävligt utomhus, perfekt bullväder alltså. Här är receptet.


Äppelbullar 36 st

150 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

5 dl mjölk

50 g jäst

1 ägg

13 ½ dl vetemjöl

½ tsk hjorthornssalt (jag använde bakpulver istället, men 1 tsk då)

Ca 1-2 dl äppelmos

Ägg, pärlsocker och hackade nötter till slutet


Gör så här:


1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 37 grader, häll lite av den på jästen och rör tills det löst sig. Häll i resten av mjölken.

3. Vispa smör och socker krämigt.

4. Rör ner ägget i jästmjölken och därefter 2 msk av smöret.

5. Blanda ner 10 dl av vetemjölet och arbeta degen slät.

6. Låt degen jäsa i ca. 20 minuter under bakduk.

7. Rör ner resten av smörblandningen och därefter resten av vetemjölet blandat med hjorthornssaltet.

8. Arbeta degen blank och smidig.

9. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 2 längder. Dela varje längd i 18 bitar och runddriv till runda bullar.

10. Kavla ut bullarna till plattor, ca. 8 cm i diameter. Vik upp kanterna mot mitten en bit och vänd sedan på bullen så skarven hamnar nedåt. Då blir det som en fördjupning i mitten.

   

Forma bullarna så de får runda kanter igen om det behövs, jag rullade dem i händerna några varv.

11. Lägg en klick äppelmos i fördjupningen, i mitten av bullen.

12. Låt dem sedan jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca. 40 minuter, under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

13. Pensla med ägg runt om moset och strö sedan dit pärlsocker oh hackade nötter.

14. Grädda i ca. 10 minuter så de får lite färg.

Klart!

 

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards