En kaka i ugnen

Julkakor 2014 - Julkryddade småkakor med lingon.

Av enkakaiugnen - 2014-11-15 13:00

   

En rolig sak med att tycka om att baka är att man ofta får mat- och bakrelaterade presenter när man fyller år. I våras slog de närmast sörjande rekord i att förse mig med diverse kryddor, marmelader, inläggningar och annat skojigt. Chaisocker var det i en av burkarna och förutom att det doftar gudomligt så är det väldigt användbart! Det har en väldigt julig smak eftersom det består av kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Jag har använt det i andra småkakor tidigare, men nu ville jag testa att göra småkakor och kombinera det med lingon. Det gick finfint och lingonsylten funkade bra med chaisockret. Smaken på kakorna påminner lite om pepparkakor, så de passar definitivt till jul. Grundreceptet på de här småkakorna är en favorit och jag bakar dem ganska ofta. Vill man ha lite somrigare varianter så hittar man det här: Syltkakor med jordgubb och hallonkakor.

Har man däremot hittat julstämningen redan så finns receptet här:


Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

3/4 dl florsocker

3/4 dl chaisocker (strösocker med chaikryddor)

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Lingonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10-12 minuter.

Klart!

 


 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards