Här är ett fiffigt recept, ett typiskt januarirecept. Det är sockerfria energibars med torkad frukt och nötter, frön och grejer. Hade ju kunnat lyxa till det med lite choklad på också, men tänkte inte så långt just då. Jag tänkte ha dom fore och efter träningen, på skogsturerna och annars när humöret dalar. Receptet kommer från bloggen En smaksak.
Sockerfria energibars 12 st
100 g mandel = 1,75 dl
6 färska kletiga dadlar (urkärnade)
3 torkade bruna aprikoser
2 ägg
1/4 dl honung
200 g solrosfrön = 3,5 dl
100 g linfrön = 1,5 dl
100 g pumpafrön = 1,5 dl
1,5 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1-2 krm vaniljfrön
(Jag blandade lite hej vilt med de frön jag hade hemma, hade t.ex inga pumpafrön men ersatte det med andra frön).
Gör så här:
Sätt ugnen på 175-200 grader.
1. Mixa nötterna fint i en mixer och tillsätt torkad frukt, mixa tills frukten är finfördelad.
2. Vispa upp ägg och honung, rör ner nötmixet i det blöta.
3. Blanda ner alla frön och kryddor.
4. Häll den kletiga smeten i en rektangulär form klädd med bakplåtspapper, ca 23 x 20 cm.
5. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
Låt svalna och skär i avlånga bars.
Klart!